ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία «βλέπει» ως «ταπεινωτική αποτυχία» την παρουσία της Μέι στις Βρυξέλλες

Η Βρετανία «βλέπει» ως «ταπεινωτική αποτυχία» την παρουσία της Μέι στις Βρυξέλλες
Alastair Grant/Pool via REUTERS

Η απόπειρα της ΤερέζαΜέι να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμφωνία για το Brexit θεωρήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους ταπεινωτική αποτυχία που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Δεδομένης της πολιτικής κρίσης στην Βρετανία, η τελική έκβαση του Brexit παραμένει ασαφής και τα πιθανά σενάρια ξεκινούν από μία έξοδο με πρόσκρουση στα βράχια, δηλαδή, ένα Brexit άνευ συμφωνίας, μέχρι την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την συμμετοχή στην ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι, η οποία επιβίωσε πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε από τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές των Τόρις, ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών πολιτικές και νομικές διαβεβαιώσεις που θα έπειθαν, όπως είπε η ίδια, τους βρετανούς βουλευτές να εγκρίνουν την συμφωνία του Brexit.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισαν το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του περασμένου μήνα που επιδιώκει να διασφαλίσει μία ήπια έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 29 Μαρτίου 2019 και την διαβεβαίωσαν ότι δεν θα δεσμεύσει επ΄αόριστον στην Βρετανία στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ.

«Φαίνεται ότι η πρωθυπουργός απέτυχε στην προσπάθειά της να κομίσει σημαντικές αλλαγές στην συμφωνία της για το Brexit», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να επαναφέρει την ψηφοφορία για την συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και να επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να ανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Οι βρετανικές εφημερίδες μιλούν για ταπείνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού ενώ η στερλίνα έπεσε στο 1,2591 δολάριο.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν την ιδέα της Μέι για την διάσωση της παραπαίουσας συμφωνίας του Brexit, γράφει ο Guardian , ενώ η Sun περιγράφει με μεγαλύτερη παραστατικότητα την χθεσινή παρουσία της πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες: «Μαχαιρωμένη στο backstop: οι ηγέτες της ΕΕ λένε στην Μέι να πάει να χαθεί».

«Εμπιστευθείτε με»

Η Μέι ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικές και νομικές εγγυήσεις ότι το ιρλανδικό backstop θα είναι προσωρινό και να της δείξουν εμπιστοσύνη λαμβάνοντας υπ΄όψιν το ιστορικό της, ότι, δηλαδή, μέχρι τώρα έχει φέρει αποτελέσματα ακόμη και όταν όλα ήταν εναντίον της.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, ελπίζω ότι απέδειξα ότι μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη ότι θα κάνω το σωστό, όχι πάντα το εύκολο, όσο δύσκολο και να είναι πολιτικά για μένα», δήλωσε η Μέι, σύμφωνα με ανώτατο βρετανό αξιωματούχο.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει στο βρετανικό κοινοβούλιο μία πλειοψηφία που θέλει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσει την χώρα έξω από την Ένωση με συμφωνία, αλλά προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα εξόδου χωρίς συμφωνία είναι δυνατό.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέφεραν μία αράδα σε προηγούμενο σχέδιο κειμένου που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω εγγυήσεις τον Ιανουάριο.

Πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Μέι βρέθηκε σε μέγγενη. «Όλοι ρωτούσαν: τι ακριβώς θέλετε; Εκείνη δεν είχε σαφείς απαντήσεις».

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Μέι είπε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μία δεύτερη μερίδα «νομικών» εγγυήσεων και ορισμένοι ηγέτες δήλωσαν ότι έχουν την πρόθεση να την ακούσουν και να προσπαθήσουν να την ικανοποιήσουν.

Ωστόσο, την προειδοποίησαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου άνευ συμφωνίας, παρά να ρισκάρει εκτροχιασμό του ευρωπαϊκού συστήματος ενσωμάτωσης: «Αναβάλαμε την τελική αναμέτρηση. Θα επανέλθει τον Ιανουάριο», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Με το Brexit σε αδιέξοδο, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανήλθε με την πρότασή του για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ