ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»: Οι Κούρδοι της Συρίας ετοιμάζονται για πόλεμο

Ο Ερντογάν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»: Οι Κούρδοι της Συρίας ετοιμάζονται για πόλεμο
Reuters/ HANDOUT

Τα κόμματα των Κούρδων της Συρίας υπογράμμισαν πως οι απειλές της Τουρκίας ότι θα επιτεθεί στη βόρεια Συρία ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» και κάλεσαν τις παγκόσμιες δυνάμεις να εμποδίσουν μια επίθεση στην περιοχή, την ώρα που η τουρκική προεδρία ανακοίνωνε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν ανησυχίες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, σχετικά με τις ενέργειες και την παρουσία των μαχητών των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία παρά το γεγονός ότι είναι γηγενείς.

«Όλες οι δυνάμεις στη βόρεια και την ανατολική Συρία ... καλούνται να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης», αναφέρεται σε δήλωση σχετικά με τις τουρκικές απειλές η οποία υπογράφεται από τα κύρια κουρδικά κόμματα της Συρίας και από συμμαχικές τους οργανώσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, στην Άγκυρα ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία πως οι πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη για πιο αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως η Τουρκία θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, κάνοντας το Πεντάγωνο να προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε τέτοια στρατιωτική ενέργεια θα ήταν απαράδεκτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ