Η Ουάσιγκτον ζητά από την Ευρώπη να εξετάσει το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίαςμε αφορμή το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η Ρωσία «συνέλαβε» στις 25 Νοεμβρίου τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματα τους, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως.

Το αίτημα προς την Ευρώπη διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία Κουρτ Βόλκερ σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Όπως δήλωσε ο ίδιος, έφθασε στις Βρυξέλες για συνομιλίες με τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ με σκοπό να διαμορφώσουν από κοινού «μια καλά συντονισμένη απάντηση της Δύσης, την θέση της Δύσης» σε σχέση με το περιστατικό που συνέβη στα στενά του Κερτς. Ο Κουρτ Βόλκερ δήλωσε επίσης «η απάντηση αυτή διμερούς χαρακτήρα, που μεταφέρεται στο επίπεδο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων» «δεν εξυπηρετεί ούτε τα ουκρανικά, ούτε άλλα συμφέροντα».

«Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξετάσουμε τις εκδοχές επιβολής κυρώσεων, τις εκδοχές εποπτείας (της κατάστασης στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα καθώς και στα στενά του Κερτς), την διοργάνωση μιας δύο επισκέψεων πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Βόλκερ, ο οποίος ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αν η ΕΕ συμμερίζεται την άποψη των ΗΠΑ που θέλουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία είπε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το «ενδεχόμενο της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Μαύρη Θάλασσα»

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στον τομέα της ασφαλείας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν ιδέες, τις οποίες πρέπει να σκεφτούμε τώρα. Ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσουμε την στρατιωτικής μας παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, σε διμερή βάση, η με την συνδρομή της ΕΕ». δήλωσε ο Βόλκερ.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!