ΚΟΣΜΟΣ

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τον χρόνο στην Ευρώπη

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες τον χρόνο στην Ευρώπη
Σύρος πρόσφυγας, κρατώντας το παιδί του προσπαθεί να φτάσει στην ακτή της Λέσβου Reuters/Γιάννης Μπεχράκης

Την επομένη εβδομάδα οι πρόσφυγες που θα έχουν μπει στην Ευρώπη από την αρχή του χρόνου θα ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο. Αριθμός ρεκόρ που αντανακλά το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης, της μεγαλύτερης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) μέχρι στιγμής , από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχουν εισέλθει στην Ευρώπη 991,000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τις επόμενες μέρες.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης:

Οι ροές είναι πολύ αυξανόμενες φέτος. Είναι πιθανόν, μέχρι την Τρίτη μπορεί και νωρίτερα, να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην Ευρώπη. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Ο αριθμός έχει τετραπλασιαστεί από το 2014.

Ο Ζ. Μίλμαν τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 422 θάνατοι στη θάλασσα από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Πρόκειται για εφτά θανάτους ημερησίως.

Προφανώς αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Θα είναι δύσκολος χειμώνας, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον περσινό. Όσο μπορούμε να προβλέψουμε οι ροές θα είναι αθρόες.

Λάθος μεγάλης πολιτικής σημασίας

Την ώρα πάντως, που η ευρωπαϊκή ηγεσία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση για τη διαχείριση του προσφυγικού και ενώ η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλο κλειδί, η ιστοσελίδα Politico αποκαλύπτει λάθος στενού συνεργάτη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με τεράστιες πολιτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μάρτιν Σελμέιρ έστειλε επιστολή στα γραφεία των επικεφαλής των 28 της Ευρώπης στην οποία παρουσιάζει μειωμένους αριθμούς μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Στην επιστολή του ο Σελμέιρ σημειώνει μάλιστα ότι: «Η μείωση αυτή ήταν η πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, ώστε να ανακόψει τις ακανόνιστες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το γράφημα το οποίο επισυνάπτει παρουσιάζει ραγδαία μείωση που φτάνει τις 40.000 λιγότερους πρόσφυγες από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Politico όμως δημοσιεύει σήμερα εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν με το οποίο αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων που πέρασαν από την Τουρκία είναι τριπλάσιος από αυτόν που υποστηρίζει ο συνεργάτης του Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του Politico το λάθος έχει τεράστια πολιτική σημασία καθώς ενισχύει την επιχειρηματολογία του Προέδρου της Κομισιόν για το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.

Έρχεται η RAPID στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Frontex, στις 28 Δεκεμβρίου ξεκινάει στην Ελλάδα η επιχείρηση ταχείας επέμβασης «Ποσειδών».

Πρόκειται για προγραμματισμένη επιχείρηση στην οποία όμως, μετά από ελληνικό αίτημα, θα συμμετάσχουν και ομάδες ταχείας επέμβασης (rapid). Το επιχειρησιακό πλάνο συμφώνησαν χθες η ελληνική πλευρά με την Frontex και σε αυτό, όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, εμπλέκεται μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων με αρτιότερο εξοπλισμό και στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και έμφαση στους ελέγχους ασφαλείας.

Ο αριθμός των αξιωματικών που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση θα ξεπεράσει τους 370 με ειδίκευσης στον έλεγχο, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τον εντοπισμό πλαστών εγγράφων. Στις επιχειρήσεις, τέλος, έχει προγραμματιστεί να λάβουν μέρος και πολλά πλοία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ