Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε σήμερα τους εθνικιστές ηγέτες, οι οποίοι κατηγορούν τους μετανάστες για τα προβλήματα στις χώρες τους και οι ίδιοι καλλιεργούν τη δυσπιστία στην κοινωνία επιδιώκοντας ανέντιμα οφέλη και ασκώντας ξενοφοβική και ρατσιστική πολιτική.

Ο 82χρονος πάπας, ο οποίος έκανε την υπεράσπιση των μεταναστών βασική θέση της θητείας του, προέβη στα σχόλια αυτά στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης της Καθολικής Εκκλησίας την 1η Ιανουαρίου, το οποίο αποστέλλεται σε επικεφαλής κρατών και σε κυβερνητικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Το μήνυμά του συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Ο πάπας Φραγκίσκος έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον αρχηγό της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, για τα δικαιώματα των μεταναστών.

«Οι πολιτικές ομιλίες που τείνουν να αποδίδουν όλα τα κακά στους μετανάστες και να στερούν από τους φτωχούς την ελπίδα είναι απαράδεκτες», είπε ο πάπας χωρίς να κατονομάσει χώρες ή ηγέτες.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε ότι η σημερινή εποχή «χαρακτηρίζεται από ένα κλίμα δυσπιστίας ριζωμένο στον φόβο για τους άλλους ή για τους ξένους και ανησυχίας για την προσωπική ασφάλεια του ανθρώπου».

Ο ποντίφικας χαρακτήρισε θλιβερό το ότι η δυσπιστία «παρατηρείται ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο με συμπεριφορές ή μορφές εθνικιστικές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αδελφοσύνη την οποία η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας έχει τόση ανάγκη».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πάπας εξήρε το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, το οποίο θέτει τους στόχους για την διαχείριση του μεταναστευτικού με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης. Ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν συμμετείχαν στη σύνοδο στο Μαρόκο.

Video: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη: Επιλέγοντας μεταξύ της βίας και του ξεριζωμού

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε μια λίστα από «αμαρτίες» πολιτικών, που σύμφωνα με τον ίδιο. υπονομεύουν την αυθεντική δημοκρατία και ντροπιάζουν την δημόσια ζωή μέσω διαφόρων μορφών διαφθοράς.

Ανάμεσα σε αυτές ανέφερε την κατάχρηση δημόσιου χρήματος, το ανέντιμο κέρδος, τη ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την έλλειψη ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

Διαβάστε επίσης