ΚΟΣΜΟΣ

«Τεχνική συμφωνία» για τον ιταλικό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες

«Τεχνική συμφωνία» για τον ιταλικό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες
Φωτογραφία αρχείου / Χειραψία του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ REUTERS/Francois Lenoir

Πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε «τεχνική συμφωνία» ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το τελικο σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, πάντως αναφέρει πως η «τελευταία λέξη», ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δουλεύω σκληρά, σχεδόν νύχτα-μέρα για να μην υπάρξουν κυρώσεις και στην Ιταλία επίσης», τόνισε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εργαζόμαστε ασταμάτητα και υπάρχει διάλογος ώστε η Ιταλία να κάνει τις πολιτικές που επιθυμεί, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε πάλι τη Γαλλία ότι αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της ΕΕ (3% του ΑΕΠ) στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, κάτι που όπως είπε, είναι ανεκτό, μόνο εάν είναι προσωρινό μέτρο και δεν συνεπάγεται πρόστιμα.

Η Κομισιόν έχει απορρίψει τα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης, λέγοντας ότι δεν θα μειώσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας, όπως απαιτείται.

Αν όλα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα, η Κομισιόν αναμένεται να μην ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, για υπερβολικό έλλειμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ