ΚΟΣΜΟΣ

Είδε την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι και… έπαθε καρδιακό επεισόδιο

Είδε την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι και… έπαθε καρδιακό επεισόδιο
Pixabay

Καρδιακή προσβολή προκάλεσε η ομορφιά της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι σε επισκέπτη της γκαλερί «Ουφίτσι» στη Φλωρεντία.

Ο 70χρονος Ιταλός καθώς παρατηρούσε με ευλάβεια το αριστούργημα του 15ου αιώνα «Η γέννηση της Αφροδίτης» υπέστη «σύνδρομο Σταντάλ».

Ευτυχώς, στο μουσείο βρίσκονταν δύο καρδιολόγοι, οι οποίοι του παρείχαν άμεσα τις πρώτες βοήθειες και τώρα αναρρώνει σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Το όνομα του συνδρόμου που υπέστη ο άνδρας, έδωσε η Ιταλίδα ψυχίατρος Γκρατσιέλα Μαγκερίνι, η οποία έχει καταγράψει τις 106 ανάλογες περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί στη Φλωρεντία μεταξύ 1977 και 1986.

Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν συνηθίσει σε τέτοια περιστατικά, το ίδιο και οι φύλακες του μουσείου, οι οποίοι στον εξοπλισμό τους έχουν συμπεριλάβει και απινιδωτές.

15540695


Η γκαλερί «Ουφίτσι» και ο πίνακας του Μποτιτσέλι - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτες "αρρωσταίνουν" στο Ουφίτσι, όταν στέκονται μπροστά από αριστουργήματα. Πιο συχνά συμβαίνει στα έργα του Μποτιτσέλι, αλλά και στη "Μέδουσα" του Καραβάτζιο» αναφέρει ο διευθυντής της πινακοθήκης Άικε Σμιτ, ο οποίος νωρίτερα μέσα στο έτος είχε δηλώσει πως ένας επισκέπτης λιποθύμησε στη θέα της «Μέδουσας», ενώ ένας άλλος έπαθε επιληπτική κρίση βλέποντας την «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι το 2016.

Το σύνδρομο Σταντάλ

Το σύνδρομο Σταντάλ είναι μία ψυχοσωματική ασθένεια που συμβαίνει ως αντίδραση στην Τέχνη και είναι γνωστό και ως «υπερκουλτούρα».

Στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται άγχος, ταχυπαλμία, ζάλη, αποπροσανατολισμός και λιποθυμία. Μάλιστα, ορισμένα άτομα που βιώνουν αυτή την κατάσταση έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν ακόμα και ψευδαισθήσεις, την ώρα που παρατηρούν σπουδαία έργα.

Το σύνδρομο Σταντάλ μπορεί να το βιώσει οποιοσδήποτε συγκλονιστεί από αριστουργήματα. Συχνά, ωστόσο, εμφανίζεται σε άτομα που βλέπουν έργα Τέχνης στη Φλωρεντία της Ιταλίας και για τον λόγο αυτό ονομάζεται επίσης «σύνδρομο Φλωρεντίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ