ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ακυρώθηκε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Λούλα

Βραζιλία: Ακυρώθηκε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Λούλα
REUTERS/Leonardo Benassatto/File Photo

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ακύρωσε την Τετάρτη (19/12) την απόφαση την οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ένα από τα μέλη του και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του κεντροαριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο μετά την καταδίκη του για διαφθορά.

«Αναστέλλω την επενέργεια της απόφασης που ελήφθη σήμερα», ανέφερε ο Ζουζέ Αντόνιου Τζίας Τόφολι, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε επίσημο έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, βάζοντας τέλος στη νέα τροπή που όδευε να πάρει η δικαστική περιπέτεια του Λούλα.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο δικαστής Μάρκου Αουρέλιου Μέλου είχε κάνει αποδεκτή μια προσφυγή, αποφαινόμενος ότι μπορούν να αποφυλακίζονται όσοι έχουν υποβάλει εφέσεις και οι υποθέσεις τους δεν έχουν τελεσιδικήσει - απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη της βραζιλιάνικης αριστεράς και πρώην προέδρου.

Οι δικηγόροι του Λούλα είχαν υποβάλει αμέσως αίτηση σε δικαστήριο στην Κουριτσίμπα, όπου ο πολιτικός άρχισε εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας να εκτίει την ποινή κάθειρξης 12 ετών που του επιβλήθηκε τον Απρίλιο, ζητώντας να αποφυλακιστεί.

Ο Τόφολι ακύρωσε την απόφαση έπειτα από ένσταση της Γενικής Εισαγγελέα Χακέλ Ντότζι, η οποία επιχειρηματολόγησε ότι η φυλάκιση προσώπων οι εφέσεις των οποίων εκκρεμούν δεν αντίκειται προς το Σύνταγμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil.

Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο Λούλα θα μπορούσε να αποφυλακιστεί ακόμη και αυθημερόν.

Η απόφαση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι έγκυρη ως τη 10η Απριλίου, όταν αναμένεται να εξεταστεί στην ολομέλεια του δικαστηρίου, κατά όσα μετέδωσε το Agência Brasil.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ