ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Γκάτγουικ: Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία μετά από πτήσεις drone

Χάος στο Γκάτγουικ: Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία μετά από πτήσεις drone
Φωτογραφία αρχείου από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ ANDY RAIN

Μεγάλη ταλαιπωρία για επιβάτες του Γκάτγουικ στο Λονδίνο, καθώς καθυστερούν οι πτήσεις μετά από πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) κοντά στο αεροδρόμιο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε χτες αλλά όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph οι «αναταράξεις» συνεχίζονται και σήμερα. «Μετά τον εντοπισμό δύο drones που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις πτήσεις και να διεξάγουμε έρευνα» τόνισε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση του αεροδρομίου.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες που αφορούσε αυτή η ταλαιπωρία, αλλά προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των επιβατών μας» ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.

Παρότι πλέον οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά, οι καθυστερήσεις συνεχίζονται καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την αναστάτωση του προγράμματος πτήσεων.

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του αεροδρομίου Chris Woodroofe παραδέχτηκε ότι θα περάσουν αρκετές ημέρες πριν επιστρέψουν όλα σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους δράστες ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πέντε χρόνια φυλακή.

Το Γκάτγουικ είναι το όγδοο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων και εξυπηρετεί περισσότερους από 228 προορισμούς σε 74 χώρες, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 45 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα drones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κοντά σε αεροπλάνα ή αεροδρόμια και το ύψος στο οποίο πετούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 122 μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ