ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η απειλή πυρηνικού πολέμου δεν πρέπει να υποτιμάται

Πούτιν: Η απειλή πυρηνικού πολέμου δεν πρέπει να υποτιμάται
Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά υπογράμμισε ότι ελπίζει ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική. Ο Ρώσος πρόεδρος παραχωρεί την 14η ετήσια συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε δεκάδες ερωτήματα δημοσιογράφων απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Κληθείς να σχολιάσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, υπογράμμισε ότι η τάση υποβάθμισης μίας τέτοιας απειλής «είναι κάτι πολύ επικίνδυνη», εκτιμώντας ότι το σύστημα ελέγχου επί των όπλων καταρρέει σ' όλο τον κόσμο.

«Υπάρχει η τάση να υποτιμώνται τα όρια χρήσης τους (των πυρηνικών όπλων), δηλαδή υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν μικρής ισχύος πυρηνικές βόμβες, οι οποίες δεν προορίζονται για παγκόσμια χρήση, αλλά σε τακτικό πόλεμο, και πολλοί αναλυτές στην Δύση διατυπώνουν τέτοιες ιδέες, που λένε ότι δεν είναι και τίποτα φοβερό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Πούτιν επισημαίνοντας «ότι αυτή η υποτίμηση του ορίου μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή».

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να εμπλακεί σ έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών, αλλά αυτό που επιδιώκει είναι να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Παράλληλα, δήλωσε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες και κίνδυνοι. «Σε τι συνίστανται; Στην ουσία παρατηρούμε σήμερα την κατάρρευση του διεθνούς συστήματος περιορισμού των εξοπλισμών, του ανταγωνισμού των εξοπλισμών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Συνθήκη για την αντιπυραυλική άμυνα, η οποία υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να δημιουργήσει νέα οπλικά συστήματα για να υπερβεί τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποχωρήσουν και από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF). Δεδομένης αυτής της προοπτικής είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε που θα οδηγηθούμε περαιτέρω, δήλωσε, διερωτώμενος: «Αν αυτοί οι πύραυλοι εμφανιστούν στην Ευρώπη, τι πρέπει να κάνουνε; Φυσικά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την δική μας ασφάλεια με κάποιες πρωτοβουλίες, και ας μη μας λένε μετά ότι προσπαθούμε να αποκτήσουμε κάποια υπεροχή».

Το Brexit επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο

Ερωτηθείς για το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το Λονδίνο, ενώ γνωστοποίησε ότι με την Τερέζα Μέι «αντάλλαξαν ορισμένες λέξεις» στο πλαίσιο της συνεδρίασης των G20 στο Μπουένος Άιρες.

Αναφορικά με τα περιθώρια κινήσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι δεν έχει εναλλακτική παρά να εφαρμόσει το Brexit, δεδομένου του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να υπάρξει μία αποκλιμάκωση» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το Brexit «επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο» και επομένως «και η Ρωσία θα επηρεαστεί εμμέσως», μεταδίδει το Sputnik.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ