ΚΟΣΜΟΣ

Καλά κρατεί ο «πόλεμος» των... drones στη Βρετανία: Δύο συλλήψεις για το χάος στο Γκάτγουικ

Καλά κρατεί ο «πόλεμος» των... drones στη Βρετανία: Δύο συλλήψεις για το χάος στο Γκάτγουικ
Reuters/ TOBY MELVILLE

Σε δύο συλλήψεις που συνδέονται με το περιστατικό με τα drones που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, προκαλώντας χάος στο δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό αερολιμένα, προχώρησε η αστυνομία του Σάσσεξ.

Οι συλλήψεις έγιναν αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι δύο συλληφθέντες είναι ένας 47χρονος και μια 54χρονη γυναίκα, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ παραμένουν υπό κράτηση ως ύποπτοι για παρακώλυση υπηρεσιών της πολιτικής αεροπορίας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει πάντως την ευθύνη για το περιστατικό, το οποίο οδήγησε στην ματαίωση ή στην εκτροπή περίπου 1.000 πτήσεων, επηρεάζοντας 140.000 επιβάτες μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία έχει καταρτίσει μια λίστα πιθανών υπαιτίων του περιστατικού με τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, προκαλώντας χάος στο δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό αερολιμένα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «the Telegraph», ο δράστης πετούσε το drone γύρω από το κτίριο του αεροδρομίου και άναβε τα φώτα της συσκευής.

Μια περιγραφή από αυτόπτες μάρτυρες του drone θα επιτρέψει σε ειδικούς να καθορίσουν το μοντέλο αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι το Γκάτγουικ επαναλειτούργησε χθες Παρασκευή έπειτα από περισσότερες από 36 ώρες, καθώς ένας «σαμποτέρ» έπαιξε τη γάτα με το ποντίκι, με ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας, χρησιμοποιώντας drone, με αποτέλεσμα να προκαλέσει χάος, με… θύματα τουλάχιστον 140.000 επιβάτες που περίμεναν να πετάξουν μεσούσης της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ