ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρή παραίτηση μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συρία

Ηχηρή παραίτηση μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συρία
REUTERS/Stephanie McGehee/

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία, κηρύσσοντας νίκη έναντι του ISIS, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους Μπρετ Μακ Γκουρκ, υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει πως πρόκειται να αφήσει τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι τον βρήκε αντίθετο. Υπάλληλος του υπουργείο Εξωτερικών είπε στο CNNi ότι ο Μακ Γκουρκ ενημέρωσε για τις προθέσεις του τον Μάικ Πομπέο ήδη από την Παρασκευή και πως επίσημα θα φύγει από τη θέση του στις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα και τις οποίες επικαλείται το CNNi αναφέρουν πως ο Μακ Γκουρκ απογοητεύτηκε από την ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, απόφαση που είναι αντίθετη από τη στρατηγική του.

Μάλιστα, προσφάτως είχε διαβεβαιώσει τον διεθνή συνασπισμό πως θα μείνουν στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν το Ιράν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μακ Γκουρκ θεώρησε την απόφαση ως απερίσκεπτη και δεν μπορούσε να την ενστερνιστεί, πόσο μάλλον να την εκτελέσει. Οι πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, σύμφωνα με το CNNi θα αναλάβει κάποια θέση στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και είναι καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά», δήλωσε ο Τραμπ.

«Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί. Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι και να ανοικοδομήσουμε», σημείωσε.

Οι Κούρδοι θέλουν να συνεχίσουν τη μάχη κατά του ISIS

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία, η οποία υποστηρίζεται από τον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνή συνασπισμό, δήλωσαν ότι προτίθενται να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον του ISIS στην ανατολική Συρία παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Η μάχη (στο θύλακα) Χατζίν συνεχίζεται μέχρι τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των FDS, Μουστάφα Μπάλι. Οι μάχες θα σταματήσουν ωστόσο σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε, αναφερόμενος στις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμερικανική απόφαση δεν είναι (για την ώρα) παρά μια απόφαση και δεν έχει ακόμη αντίκτυπο επί του εδάφους», πρόσθεσε ο Μπάλι.

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν εναντίον του ISIS συνομιλούν με τις ΗΠΑ για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

«Εμείς και τα κράτη εταίροι μας στον διεθνή συνασπισμό συνομιλούμε με την Ουάσινγκτον για τον χρόνο και τους όρους της εφαρμογής της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Γαλλία θα είναι προσεκτική ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εταίρων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η προστασία των πληθυσμών της βορειοανατολικής Συρίας και η σταθερότητα αυτής της περιοχής πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική τραγωδία και οποιαδήποτε επιστροφή των τρομοκρατών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ρωσία: Η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία θα διευκολύνει την επίλυση του πολέμου

«Η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στη Συρία θα διευκολύνει την επίλυση του πολέμου στη χώρα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

«Η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στη Συρία παράνομα και κατέχουν de facto μεγάλες εκτάσεις της χώρας, θα διευκολύνει στη σταθεροποίηση που βλέπουμε στη Συρία ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Νεμπένζια κατά τη σύγκληση του ΣΑ για τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ