ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προειδοποιεί: Το κυβερνητικό shutdown θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ

Ο Τραμπ προειδοποιεί: Το κυβερνητικό shutdown θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ
REUTERS/Joshua Roberts

Την πρώτη ημέρα της αναστολής λειτουργίας των αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους Δημοκρατικούς για να αρθεί το αδιέξοδο επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «θα μπορούσε να έχει μακρά διάρκεια», ενώ επανέλαβε το κάλεσμά του υπέρ της βελτίωσης της ασφάλειας των συνόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός φράκτη κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, ένα αίτημα στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο.

«Είμαι στον Λευκό Οίκο, εργάζομαι σκληρά… Διαπραγματευόμαστε με τους Δημοκρατικούς για την Ασφάλεια των Συνόρων, που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα (Συμμορίες, Ναρκωτικά, Διακίνηση ανθρώπων και άλλα) αλλά θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ» έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η αμερικανική Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων που συνεδρίασαν σήμερα, διέκοψαν προσωρινά τις συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα έβαζε τέλος στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ και μετέθεσαν τις διαπραγματεύσεις για μετά τα Χριστούγεννα.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος κάλεσε διάφορους βουλευτές, όλοι από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στον Λευκό Οίκο σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, μιλώντας στο σώμα, σημείωσε ότι δεν θα διεξαχθούν ψηφοφορίες έως να συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου.

«Πατήσαμε το pause έως ο πρόεδρος, από τον οποίο χρειαζόμαστε την υπογραφή του, και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές, από τους οποίος χρειαζόμαστε τις ψήφους, καταλήξουν σε συμφωνία» είπε ο Μακόνελ.

Από την πλευρά του ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υπογράμμισε ενώπιον του σώματος ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα συναινέσουν στις απαιτήσεις του Τραμπ.

«Πρόεδρε Τραμπ, εάν θέλεις να λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψεις το τείχος, απλά και ξεκάθαρα» δήλωσε ο Σούμερ.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, όμως η χρηματοδότηση όλων των άλλων, μεταξύ αυτών των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Τα ομοσπονδιακά πάρκα έκλεισαν και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα περισσότεροι από 400.000 «απαραίτητοι» ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα εργαστούν χωρίς να πληρωθούν έως να λυθεί η διαμάχη. Άλλοι 380.000 τίθενται σε προσωρινή άδεια.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει, εντούτοις, ανοικτό με τη βοήθεια της χρηματοδότησής του από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. "Ο χώρος παραμένει ανοικτός για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που έρχονται από ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο" αναφέρεται στον ιστότοπό του.

Σε μια κοινή ανακοίνωση σήμερα, ο Σούμερ και η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σημείωσαν ότι εάν συνεχιστεί το shutdown, η νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει γρήγορα τη νομοθεσία για την επαναλειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Το μακρύτερο σε διάρκεια shutdown, 21 ημερών, συνέβη μεταξύ Δεκεμβρίου 1995 και Ιανουαρίου 1996 μετά τη διαμάχη μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τις κυβερνητικές δαπάνες. Ο Κλίντον θεωρήθηκε ότι επικράτησε στην πολιτική μάχη για το shutdown κι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 1996.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ