Το Ισραήλ θα διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του για να συζητήσουν διαφορές για τη νομοθεσία.

«Οι ηγέτες του συνασπισμού αποφάσισαν ομόφωνα να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να διεξαχθούν νέες εκλογές στις αρχές Απριλίου», έγραψε ο εκπρόσωπος στο Twitter, παραθέτοντας απόσπασμα από δήλωση που εξέδωσαν οι πολιτικοί εταίροι του Νετανιάχου.

Μια κρίση στον συνασπισμό σε σχέση με ένα νομοσχέδιο για τη στρατολογία που εξαιρούσε από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία υπερορθόδοξους Εβραίους άνδρες οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Ο Νετανιάχου, που διανύει την τέταρτη πρωθυπουργική θητεία του, κυβερνούσε με μια πλειοψηφία στην κόψη του ξυραφιού (61 σε σύνολο 120 κοινοβουλευτικών εδρών). Ηγείται του δεξιού κόμματος Λικούντ.

Βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τον Νοέμβριο του 2019. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την ορκωμοσία νέας, μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Μια σειρά ερευνών για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου και εν αναμονή αποφάσεων από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ για το αν θα ακολουθήσει τις αστυνομικές συστάσεις και θα τον παραπέμψει έχουν προκαλέσει εκτιμήσεις ότι θα επιδιώξει μια δημόσια επίδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του μέσω της κάλπης.

Να απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου ζητά η αστυνομία

2018 12 02T110602Z 115920869 RC1536B536B0 RTRMADP 3 ISRAEL NETANYAHU CORRUPTION

Ο Νετανιάχου αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο και δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν κατηγορίες - Gali Tibbon/Pool via REUTERS

Ο 69χρονος Ισραηλινός ηγέτης δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες του συνασπισμού. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή στήριξη από τους Ισραηλινούς.

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αυξήθηκε τον Νοέμβριο όταν ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, αφήνοντας τον κυβερνώντα συνασπισμό με πλειοψηφία μιας έδρας.

Κανείς από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, δεν έχει προκαλέσει δημόσια την ηγεσία του, και το κόμμα αναμένεται να συσπειρωθεί γύρω του στις επικείμενες εκλογές.

Εκτός του Λικούντ, ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής του κεντρώου αντιπολιτευόμενου κόμματος Γες Ατίντ, θεωρείται ο ισχυρότερος υποψήφιος να διαδεχθεί τον Νετανιάχου σε περίπτωση οποιασδήποτε ανατροπής. Το κόμμα του Λαπίντ έρχεται δεύτερο μετά το Λικούντ στις δημοσκοπήσεις.

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού, Μπένι Γκαντζ, θεωρείται ένας υποψήφιος ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να γείρει την πλάστιγγα προς την κεντροαριστερά, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος.

Στη δεξιά, ο Λίμπερμαν και ο Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Εστία, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία σε έναν δεξιό συνασπισμό αν το Λικούντ βγει εξασθενημένο από τις εκλογές.

Η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2015.

Διαβάστε επίσης