ΚΟΣΜΟΣ

Αποζημίωση 501 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Βόρεια Κορέα στους γονείς του Γουόρμπιερ

Αποζημίωση 501 εκατ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η Βόρεια Κορέα στους γονείς του Γουόρμπιερ
Kyodo/File Photo via REUTERS

Αποζημίωση ύψους 501 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλλει η Βόρεια Κορέα για το βασανισμό και το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή Όττο Γουόρμπιερ, ο οποίος πέθανε λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του, βάσει απόφασης που έξεδωσε σήμερα δικαστήριο των ΗΠΑ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, οι γονείς του κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Πιονγιάνγκ τον Απρίλιο, σχετικά με το θάνατο του γιου τους.

Η δικαστής, Μπέρι Χόουελ, έκρινε ότι «η Βόρεια Κορέα είναι υπεύθυνη για τον βασανισμό, την ομηρία και την εξωδικαστική δολοφονία του Όττο Γουόρμπιερ, καθώς και για τα τραύματα που προκλήθηκαν στους γονείς του».

Η Πιονγιάνγκ απέρριψε τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων και απέδωσε τον θάνατο του νεαρού φοιτητή σε αλλαντίαση και κατάποση υπνωτικού χαπιού.

Ο Όττο Γουόρμπιερ, 22 ετών, συνελήφθη το 2016 στη Βόρεια Κορέα την οποία επισκεπτόταν ως τουρίστας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας καταδίκασε την ίδια χρονια τον Αμερικανό σπουδαστή σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα, με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά του κράτους, επειδή προσπάθησε να κλέψει μια αφίσα προπαγάνδας από το ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Ο Γουόρμπιερ βρισκόταν σε κώμα περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, και επαναπατρίστηκε στις 13 Ιουνίου του 2017 σε κωματώδη κατάσταση. Πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα και σύμφωνα με έναν ιατροδικαστή του Οχάιο, αιτία θανάτου ήταν η έλλειψη οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλό του.

Η απόφαση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται την κατάργηση του προγράμματος όπλων της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ