ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό να αντικρίζονται ως «μπάλωμα» οι Τουρκοκύπριοι

Ακιντζί: Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό να αντικρίζονται ως «μπάλωμα» οι Τουρκοκύπριοι
Φωτογραφία αρχείου EPA

«Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς, η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα. Πλέον, είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει όπως πάντα να στηρίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια, και την ευημερία της Κύπρου. Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για εμάς, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων και θα βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός.

Ο κ. Πακντεμιρλί δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία και «στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων και θα βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους».

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λέγοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, «υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την "λυδία λίθο" και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα».

«Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα του ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας», συμπλήρωσε.

Η πολιτική ισότητα περιέχει κατά τον Μ. Ακιντζί και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. «Το τελευταίο διάστημα», όπως είπε, «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους αναπτύσσει ένα αφήγημα προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ελληνοκύπριοι) και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα».

«Αυτό δεν είναι εφικτό για μας ούτε να το κατανοήσουμε ούτε να το αποδεχτούμε. Κανένας Κύπριος ηγέτης στην Κύπρο δεν μπορεί να το εγκρίνει αυτό. Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή την νοοτροπία, κρίμα που δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ