ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένα τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ερντογάν άλλαξε τις ισορροπίες του πολέμου στη Συρία

Πώς ένα τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ερντογάν άλλαξε τις ισορροπίες του πολέμου στη Συρία
Reuters/ POOL New

Η δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ταγίπ Εντογάν ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία προκάλεσε έκπληξη στην Τουρκία, αφήνοντάς την να αγωνίζεται μόνη (;) σε ένα μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης στα νότια σύνορά της. Η ευκαιρία της Άγκυρας και ο μεγάλος κίνδυνος.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ αναμενόταν να απευθύνει μια συνηθισμένη προειδοποίηση προς τον Τούρκο πρόεδρο για το σχέδιό του να εξαπολύσει διασυνοριακή επίθεση με στόχο τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Αντί γι΄ αυτό, κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο Τραμπ αναδιοργάνωσε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εγκαταλείποντας ένα τέταρτο του συριακού εδάφους και αναθέτοντας στην Άγκυρα να αποτελειώσει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Ο Τραμπ ρώτησε: 'Αν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να τακτοποιήσεις το ISIS;';» αποκάλυψε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Ανέφερε επίσης πως ο Ερντογάν τού απάντησε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή. «Τότε κάνε το», φέρεται να του είπε απότομα ο Τραμπ.

Από την άλλη, στο σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Ξεκίνα τη δουλειά για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία».

«Πρέπει να πω πως ήταν μια αναπάντεχη απόφαση. Η λέξη ‘έκπληξη’ είναι πολύ αδύναμη για να περιγράψει την κατάσταση», ανέφερε ο αξιωματούχος, μία από τις πέντε τουρκικές πηγές που μίλησαν στο Reuters για την τηλεφωνική συνδιάλεξη της 14ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Η απόφαση του Τραμπ ήταν σοκ και για την Ουάσινγκτον, όπου υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, προσπάθησαν επί μέρες να αλλάξουν τη γνώμη του προέδρου, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Όταν ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσει, ο Μάτις και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συντόνιζε τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπρετ Μακγκέρκ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Σε μια επίσκεψη σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ υποστήριξε πως οι στρατιωτικοί διοικητές είχαν ζητήσει επανειλημμένα την παράταση της παραμονής των 2.000 στρατιωτών των ΗΠΑ στη Συρία – αιτήματα τα οποία τελικά απέρριψε επειδή είπε πως το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος.

«Τους χτυπήσαμε σκληρά. Θα σας έλεγα ότι είχα πολύ καλές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν που θέλει κι αυτός να τους διώξει και θα το κάνει», είπε στους Αμερικανούς στρατιώτες.

Για την Τουρκία, η απόφαση του Τραμπ είναι τόσο ευκαιρία όσο και κίνδυνος.

Η Άγκυρα παραπονείτο επί χρόνια πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είχαν επιλέξει την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ως κύριο εταίρο τους επί του εδάφους στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως οι YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση, αδιαχώριστη από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πραγματοποιεί ένοπλη εξέγερση στη νοτιοανατολική Τουρκία στη διάρκεια του οποίου 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ ενδεχομένως δίνει την ευκαιρία στον τουρκικό στρατό να διώξει τις YPG από τα 500 χιλιόμετρα των συνόρων χωρίς να διακινδυνεύσει μια αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Απομακρύνει επίσης μια κύρια αιτία της φετινής διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αλλά ανοίγει επίσης μια περιοχή της Συρίας πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμενε η Τουρκία να καλύψει, ενδεχομένως βάζοντάς την απέναντι, όχι μόνο στις κουρδικές δυνάμεις, αλλά και στην κυβέρνηση της Δαμασκού - η οποία είναι αποφασισμένη να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας - και των Ρώσων και Ιρανών υποστηρικτών της.

Οι YPG ζήτησαν σήμερα από τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβει την πόλη Μάνμπιτζ, την οποία ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή, για να τις προστατεύσει από ενδεχόμενη τουρκική επίθεση.

Και αν οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος στον τελευταίο θύλακά τους στο συριακό έδαφος κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, θα πρέπει προηγουμένως να διασχίσουν 250 χιλιόμετρα εδάφους που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι.

«Ο Ερντογάν πήρε περισσότερα από εκείνα που λογάριαζε», δήλωσε ο Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Washington Institute, προσθέτοντας: «Ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαλείψουν τις YPG, αλλά όχι να αποσυρθούν από τη Συρία.»

Ο Ερντογάν υποστήριζε επί χρόνια αντάρτες που ήλπιζαν πάλαι ποτέ ότι θα ανέτρεπαν στον Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά η επιβίωση του Σύρου προέδρου διασφαλίστηκε από την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας, αν και ο βορράς και η ανατολή - περιλαμβανομένων των συριακών πετρελαιοπηγών - διαφεύγουν τον έλεγχο του Άσαντ για την ώρα.

Καθώς αξιολογεί τη νέα πρόκληση, η Τουρκία ξεκινά εντατικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. Παράλληλα, η Άγκυρα περιμένει την επίσκεψη στρατιωτικών αξιωματούχων μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς και τον Μπόλτον, όπως και πιθανότατα τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Επίσης, ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένονται στη Μόσχα το Σάββατο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, AK.

«Και βέβαια θα είναι δύσκολα. Όλο το θέμα πρέπει να σχεδιαστεί και πάλι από την αρχή», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε, από την πλευρά του, πως οι στρατιωτικοί εκπονούν σχέδια για μια αποχώρηση που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι μια περίοδος αποχώρησης 120 ημερών, σύμφωνα με άτομο που είναι εξοικειωμένο με τις συζητήσεις.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει επίσης να δει τι θα κάνει με τα όπλα που έδωσε στην πολιτοφυλακή YPG και υποσχέθηκε πως θα πάρει πίσω μετά το τέλος της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία λέει πως τα όπλα πρέπει να μαζευτούν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον Τούρκων στρατιωτών, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ σημειώνουν πως δεν μπορούν να αφοπλίσουν τους ίδιους τους συμμάχους τους όταν η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία αναστέλλει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των YPG υπό το φως της απόφασης του Τραμπ.

Ο τουρκικός στρατός έχει πάντως ήδη πραγματοποιήσει δύο εισβολές στη βόρεια Συρία, υποστηριζόμενος από Σύρους αντάρτες που πρόσκεινται στην Τουρκία. Το 2016 έθεσε ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος και Κούρδους μαχητές, και νωρίτερα φέτος πήρε τον έλεγχο της περιοχής Αφρίν που ήταν στα χέρια των YPG.

Όμως, «από μόνοι τους η Άγκυρα και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της δεν μπορούν να αναλάβουν ολόκληρη την περιοχή που εγκαταλείπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Καγκαπτάι.

Ως εκ τούτου, προτεραιότητα της Τουρκίας μπορεί να είναι να ασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

«Η απομάκρυνση των YPG από τα σύνορα και η εξάλειψη των στοιχείων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη προσεκτικού συντονισμού για το ποιος θα καλύψει άλλες περιοχές τις οποίες θα αφήσουν φεύγοντας οι δυνάμεις των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Είναι μεγάλη νίκη για την Τουρκία;» αναρωτήθηκε ένας άλλος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σίγουρος».

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κινούνται προς τη Μανμπίτζ

Την ίδια ώρα, οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι αυτοκινητοπομπές τους, συνοδευόμενες από τουρκικές δυνάμεις, μετακινούνται προς τη γραμμή του μετώπου της Μανμπίτζ, «σε πλήρη ετοιμότητα... να ξεκινήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της πόλης».

Νωρίτερα σήμερα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε δυνάμεις στη Μανμπίτζ, αφού η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έκανε έκκληση στη Δαμασκό να προστατεύσει την πόλη από μια πιθανή επίθεση της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, συνεργαζόμενη με το PKK.

Δεν είναι σαφές αν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν μπει στην πόλη όπου διατηρούν μια στρατιωτική βάση οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μονάδες του συριακού στρατού σταθμεύουν στα περίχωρα, ανάμεσα στην αστική περιοχή και τα εδάφη που ελέγχονται από την Τουρκία. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ένας κάτοικος της περιοχής.

Οι αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, κατέλαβαν τη Μανμπίτζ το 2016. Οι YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των SDF.

Ένας εκπρόσωπος των Σύρων ανταρτών που στηρίζονται από την Άγκυρα, ανέφερε ότι παραμένει σε ισχύ το σχέδιο να επιτεθούν στα εδάφη που ελέγχουν οι SDF. «Δεν υπάρχουν Σύροι στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων εντός της Μανμπίτζ», είπε ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος της ανταρτικής δύναμης Εθνικός Στρατός. «Οι αντάρτες», πρόσθεσε, «περιμένουν μέχρι να συμφωνήσουν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα πώς θα γίνει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την πόλη».

Ωστόσο, η ανακοίνωση του συριακού στρατού αναφέρει ότι οι στρατιώτες ύψωσαν τη σημαία της χώρας στη Μανμπίτζ και ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια «όλων των Σύρων πολιτών και όσων είναι παρόντες εκεί».

Ο κάτοικος, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το Reuters, είπε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και ότι ο ίδιος δεν έχει δει καμία τέτοια σημαία.

Σύμφωνα με τις YPG, οι Κούρδοι μαχητές έχουν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία. «Γι' αυτό καλούμε τη συριακή κυβέρνηση, στην οποία ανήκουμε... να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της για να (...) προστατεύσουν τη Μανμπίτζ απέναντι στις τουρκικές απειλές», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κούρδοι της Συρίας.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την είσοδό του στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, λίγο μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακας τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, και βασικού τους συμμάχου, για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού έκανε την ανακοίνωση της εισόδου των δυνάμεων της Δαμασκού στην Μανμπίτζ από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η συριακή σημαία κυματίζει στην πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

«Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μανμπίτζ και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές κατά της τουρκικής εισβολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG, που είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού.

Η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μανμπίτζ, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».

«Φυσικά, αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων... συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε στη Μόσχα τη διεξαγωγή συνομιλιών για τη Συρία με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην αρχή του 2019, την ώρα που η Ουάσινγκτον προετοιμάζει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Είναι η σειρά μας να υποδεχθούμε την συνάντηση κορυφής των τριών εγγυητριών χωρών με την συμμετοχή του Ιρανού, του Τούρκου προέδρου και του δικού μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί κοντά στην πρώτη εβδομάδα του έτους. Θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα των προέδρων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η συνάντηση κορυφής εντάσσεται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, στην οποία συμμετέχουν από τον Ιανουάριο 2017, απουσία της Ουάσινγκτον, εκπρόσωποι της Δαμασκού και μία αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν, συμμάχων της Δαμασκού, και της Τουρκίας, συμμάχου των Σύρων ανταρτών.

Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα υποσκέλισε τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, που δεν έδωσαν λύση σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 350.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο 2011. Όμως ούτε η διαδικασία της Αστάνα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταλήξει σε οριστική επίλυση της σύρραξης.

«Η Τουρκία δεν έχει δουλειά στο Μανμπίτζ αν οι YPG εγκαταλείψουν την περιοχή»

Η Τουρκία δεν έχει τίποτε να κάνει στην πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρία, όταν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» εγκαταλείψουν την περιοχή», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, κύρια συνιστώσα του κουρδοαραβικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρότινος σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία απείλησε με επίθεση κατά του Μανμπίτζ για την εκδίωξη των δυνάμεων των YPG, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν βιάζεται.

«Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία. Όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί... Το θέμα δεν είναι το Μανμπίτζ... στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή. Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μανμπίτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες αφού ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην στρατηγικής σημασία πόλη Μανμπίτζ και ύψωσε την συριακή σημαία στην πόλη, αφού οι YPG κάλεσαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να προστατεύσει την πόλη από τουρκικές επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν στρατεύματα του Άσαντ στη Μανμπίτζ

«Ο συριακός στρατός δεν βρίσκεται στη Μανμπίτζ», διαβεβαίωσε πάντως η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom), λίγες ώρες αφότου η Δαμασκός υποστήριξε ότι έστειλε δυνάμεις στην πόλη αυτή, στη βόρεια Συρία.

«Παρά τις λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με αλλαγές στις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στην πόλη Μανμπίτζ (ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται τους τζιχαντιστές) δεν παρατήρησε κάτι που να επιβεβαιώνει αυτές τις δηλώσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Centcom, αντισυνταγματάρχης Ερλ Μπράουν.

Η Μανμπίτζ είναι μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου έχουν αναπτυχθεί κουρδικές δυνάμεις από το 2016.

Στην περιοχή αυτή σταθμεύουν επίσης άνδρες των γαλλικών και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Όμως οι Αμερικανοί πρόκειται να αποχωρήσουν, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος της Centcom κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν «την εδαφική ακεραιότητα της Μανμπίτζ και την ασφάλεια των κατοίκων της».

«Η αποστολή μας δεν άλλαξε. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας στον συνασπισμό, διεξάγοντας ταυτόχρονα μια εθελούσια και ελεγχόμενη αποχώρηση των στρατευμάτων μας και λαμβάνοντας όλα τα δυνατά μέτρα για την ασφάλεια των στρατιωτών μας και των συνεργατών μας επί του πεδίου», πρόσθεσε ο Μπράουν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άνδρες του συριακού στρατού και μέλη φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων έχουν αναπτυχθεί σε τομείς στα βόρεια και δυτικά της Μανμπίτζ, δημιουργώντας μια «ασπίδα» ανάμεσα στην πόλη και τα εδάφη που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες τους οποίους στηρίζει η Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ