ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα

Τραμπ: Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα
REUTERS/Jim Young

Υπάρχει «μεγάλη πρόοδος» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε ότι είχε «μια μακρά και πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία» με τον πρόεδρο της Κίνας και ότι σημειώνεται μεγάλη πρόοδος για μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Μόλις είχα μια μακρά και πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Σι της Κίνας. Προχωράμε καλά προς μια συμφωνία. Αν επιτευχθεί, θα είναι πολύ εκτενής, θα περιλαμβάνει τα πάντα, θα καλύπτει όλα τα θέματα, τα πεδία και τα σημεία διαφωνίας. Μεγάλη πρόοδος σημειώνεται!», έγραψε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είχε επιχειρήσει μια αξιοσημείωτη προσέγγιση με το Πεκίνο και τον «φίλο» του Σι Τζινπίνγκ στην αρχή της θητείας του, έκτοτε όμως οι διμερείς σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα.

Αφότου επιδόθηκαν σε έναν «άγριο» εμπορικό πόλεμο, με μια ομοβροντία τελωνειακών δασμών, οι δύο χώρες τηρούν ανακωχή από την 1η Δεκεμβρίου για να αφήσουν μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή, ο Σι Τζινπίνγκ απέσπασε μια προθεσμία 90 ημερών, έως την 1η Μαρτίου, για την έναρξη της ισχύος των νέων δασμών στα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την 1η Ιανουαρίου, για τρεις μήνες, τα τελωνειακά πρόσθετα τέλη που έχουν επιβληθεί στα αυτοκίνητα και στα εξαρτήματα αυτοκινήτων που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενέκρινε αρκετές μεγάλες παραγγελίες αμερικανικής σόγιας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο Εμπορίου Τζέφρι Γκέρις θα επισκεφθεί το Πεκίνο τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ