ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν - Τουλάχιστον 21 νεκροί

Επίθεση των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν - Τουλάχιστον 21 νεκροί
REUTERS/Omar Sobhani

Τουλάχιστον 21 μέλη των αφγανικών σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ταλιμπάν εναντίον της πρωτεύουσας μιας επαρχίας και μιας περιοχής κοντά σ' αυτήν στο βόρειο Αφγανιστάν, ανέφεραν την Τρίτη (1/1) συγκλίνουσες πηγές.

Εκατοντάδες αντάρτες πήραν μέρος στην επίθεση στη Σαρ-ι-Πουλ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιουλάχ Αμάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της. Η πόλη υπάρχει κίνδυνος να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν εάν δεν σταλούν ενισχύσεις, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Ο εχθρός συγκεντρώνει δυνάμεις έξω από την πόλη (...). Αναπτύξαμε όλες τις δυνάμεις που είναι διαθέσιμες στην πόλη, αλλά δεν ήρθαν καθόλου ενισχύσεις από αλλού», επισήμανε ο Αμάνι, κατά τον οποίο οι κάτοικοι είναι «πολύ ανήσυχοι».

Οι Ταλιμπάν άρχισαν την επίθεση εναντίον της Σαρ-ι-Πουλ και της κοντινής περιοχής Σαγιάντ το βράδυ της Δευτέρας, με σκοπό να αποσπάσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται εκεί, εκτίμησε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον Αμάνι, 21 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και μελών της υπηρεσίας πληροφοριών, σκοτώθηκαν και άλλα 23 τραυματίστηκαν στις μάχες.

«Έχουν επιτεθεί πολλές φορές στην πόλη στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά η απειλή είναι πιο σοβαρή», παρατήρησε ο Αμάνι.

Πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έδωσε έναν λίγο χαμηλότερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 15 ως 20 νεκρούς στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι επιβεβαίωσε μόνο ότι υπάρχουν απώλειες, χωρίς να κάνει καμιά άλλη διευκρίνιση. Στάλθηκαν ενισχύσεις στη Σαρ-ι-Πουλ, η οποία δεν διατρέχει κίνδυνο να καταληφθεί από τους Ταλιμπάν, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι μαχητές τους σκότωσαν ή τραυμάτισαν 50 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Το 2018, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέγραψαν σημαντικά εδαφικά κέρδη. Μεταξύ άλλων, επιτέθηκαν στις πόλεις Φαράχ (δυτικά) και Γάζνι (νότια). Τις κατέλαβαν και τις κράτησαν για αρκετές ημέρες, πριν εκδιωχθούν από τις αφγανικές δυνάμεις με αμερικανική αεροπορική υποστήριξη.

Τις επιθέσεις αυτές ακολούθησαν διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο οι Ταλιμπάν να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, 17 χρόνια μετά την επέμβαση μιας διεθνούς συμμαχίας υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η οποία είχε αποτέλεσμα την εκδίωξή τους από την εξουσία.

Την Τρίτη, το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι απεσταλμένοι του συζήτησαν, σε μια πρόσφατη συνάντησή τους με Ιρανούς αξιωματούχους, για την «μετακατοχική» περίοδο στο Αφγανιστάν, από όπου οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν μέρος των δυνάμεών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ