ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή λύση για πΓΔΜ και Ελλάδα

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή λύση για πΓΔΜ και Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου EPA/GEORGI LICOVSKI

Σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, εκτιμά ότι σε μερικά χρόνια η πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;».

Το πρακτορείο ειδήσεων «MIA» μεταδίδει την εκτενή συνέντευξη που του Νικολά Ντιμιτρόφ, υπό τον τίτλο «Δίχως πομπώδεις εξαγγελίες και θριαμβολογία, αλλά με αξιοπρέπεια και καθαρή συνείδηση αντλήσαμε το καλύτερο δυνατό για τη “Μακεδονία”».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντιμιτρόφ μιλά για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ του ιδίου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η οποία, όπως αναφέρει, ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των συχνών επαφών που είχαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφέρεται και στις πλέον κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντιμιτρόφ θεωρεί ότι «υπό τις δεδομένες συνθήκες, με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την πΓΔΜ, αλλά και για την Ελλάδα και ότι έχει, ουσιαστικά, επιτευχθεί μία ισορροπημένη λύση. Εάν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκειμένου η Συμφωνία να γίνει καλύτερη για τη μία ή την άλλη πλευρά τότε δεν θα υπάρχει Συμφωνία αλλά εθνικές θέσεις», κρίνει ο ίδιος.

Για τον Ντιμιτρόφ, το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, «επιτίθενται» στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδόν ρητορική, καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη ενώ πιστεύει με την Συμφωνία δοκιμάζεται και η ωριμότητα των δύο λαών.

Εκτιμά επίσης ότι σε μερικά χρόνια, με δίκαιη πολιτική και ανοιχτή επικοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ο Ντιμιτρόφ, «δημιουργούνται δυνατότητες, μετά από πολλά χρόνια, να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ