ΚΟΣΜΟΣ

«Κίνα, Κίνα, Κίνα»: Αυτή είναι η προτεραιότητα του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ

«Κίνα, Κίνα, Κίνα»: Αυτή είναι η προτεραιότητα του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ
REUTERS/Jim Young

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Πάτρικ Σάναχαν, που διαδέχθηκε την Πρωτοχρονιά στο πόστο τον Τζιμ Μάτις, έθεσε την Κίνα στην κορυφή της ατζέντας του, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Στη πρωινή συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου και με ηγετικά στελέχη του πολιτικού προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Σάναχαν «τους ζήτησε να εστιάσουν στην εφαρμογή της στρατηγικής εθνικής άμυνας» που είναι σχεδιασμένη από τον προκάτοχό του Μάτις, τόνισε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο εν ενεργεία υπουργός δήλωσε στους παρευρισκόμενους στη συνάντηση:

«Ενώ εστιάζουμε στις εν εξελίξει επιχειρήσεις μας, να θυμάστε: Κίνα, Κίνα, Κίνα», είπε, διαγράφοντας μια ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του Μάτις, που παραιτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου εξαιτίας έντονων διαφωνιών με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και με αφορμή την αιφνίδια απόφαση του ενοίκου του Λευκού Οίκου για απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Το 2019, η στρατηγική εθνικής άμυνας θα παραμείνει η κατευθυντήρια γραμμή μας», ανέφερε σήμερα με tweet του ο Σάναχαν.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Σάναχαν, τον οποίο διόρισε ο Τραμπ να διαδεχτεί τον Μάτις αναμενόταν αργότερα σήμερα να μεταβεί στο Λευκό Οίκο για να παρευρεθεί σε υπουργικό συμβούλιο, και εν συνέχεια «ίσως» να είχε μια ξεχωριστή κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Σάναχαν όρισε τον Ντέιβιντ Νόρκουιστ, τέως ελεγκτή του Πενταγώνου στο πόστο του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας.

Πρώην διευθύνων σύμβουλος στην Boeing για πάνω από τρεις δεκαετίες, χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, ο Σάναχαν δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο διάστημα θα παραμείνει στο πόστο αυτό, με τον Τραμπ να έχει τονίσει ότι «μπορεί να είναι εκεί για πολύ καιρό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ