ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαίο τσουνάμι σχεδόν εξαφάνισε τον πολιτισμό της δυτικής Κίνας

Αρχαίο τσουνάμι σχεδόν εξαφάνισε τον πολιτισμό της δυτικής Κίνας
REUTERS/Jorge Silva/ File photo

Ένα τσουνάμι που έπληξε τη νότια Κίνα πριν από περίπου χίλια χρόνια, σχεδόν εξαφάνισε τον πολιτισμό σε μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (USTC) και του φυσικού Πανεπιστημίου της Ανατολικής Κίνας με επικεφαλής τους Sun Liguang και Xie Zhouqing έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Chinese Science Bulletin.

Όπως επισημαίνεται σε αυτή, βρέθηκαν αρχαιολογικά και ιζηματογενή στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με σύντομες αναφορές στο ιστορικό αρχείο, έδειξαν ότι ένα τεράστιο κύμα έπληξε τη σημερινή επαρχία Guangdong γύρω στο 1076 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Σονγκ.

Η ψηφιακή απεικόνιση στον υπολογιστή υποδηλώνει ότι το τσουνάμι προκλήθηκε από σεισμό στο Manile Trench, μια σεισμικά ενεργή απότομη περιοχή σε υψόπεδο 5.400 μέτρων στα ανοικτά του Luzon και του Mindoro στις Φιλιππίνες. Το κύμα που προέκυψε πιστεύεται ότι «χτύπησε» νησιά σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και τις ακτές της επαρχίας Guangdong και Hainan στην Κίνα.

china

«Γιγάντιοι ογκόλιθοι, που συνήθως απαιτούν ισχυρά κύματα για να μεταφερθούν, βρέθηκαν διάσπαρτα κοντά στους χώρους δειγματοληψίας», έγραψαν οι επιστήμονες. «Όλα αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν έντονα ότι η νοτιοανατολική ακτή του νησιού χτυπήθηκε από το παλεο-τσουνάμι».

Οι επιπτώσεις του τσουνάμι φαίνεται να ήταν καταστροφικές, οδηγώντας σε μια «δραστική πολιτισμική παρακμή» η οποία δεν ανέκαμψε μέχρι περίπου πεντακόσια χρόνια αργότερα.

Παρότι στην τοποθεσία βρέθηκαν αρχαία νομίσματα και κεραμικά αγγεία, δεν φαίνεται να σημειώθηκε καμία πολιτισμική δραστηριότητα για αιώνες, μέχρι τουλάχιστον την δυναστεία των Μινγκ.

china 2

Η καταστροφή που προκλήθηκε από το γιγαντιαίο κύμα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την πιθανή ευπάθεια της περιοχής σήμερα, ιδιαίτερα μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα και τη συνεχιζόμενη επέκταση των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη νότια Κίνα.

Πέρα από την αρχαιολογική και ιστορική σημασία των ευρημάτων, αυτά αποτελούν προειδοποίηση για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μελλοντικών τσουνάμι στην επαρχία Guangdong, αλλά και σε αρκετές άλλες στη δυτική Κίνα.

Σήμερα, περισσότεροι από 68 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις επαρχίες αυτές. Εκτός του ότι οι περιοχές αυτές είναι πυκνοκατοικημένες, σε αυτές βρίσκονται επτά πυρηνικά εργοστάσια, ενώ τέσσερα ακόμα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ενώ οι εκπρόσωποι των εργοστασίων αυτών ισχυρίζονται ότι αυτά είναι «ανθεκτικά» στα τσουνάμι, η καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 υπενθυμίζει την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ένα τσουνάμι όταν έρθει σε επαφή με ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

Έπειτα από την καταστροφή στη Φουκουσίμα – κατά την οποία τεράστια κύματα πλημμύρισαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου και έθεσαν εκτός λειτουργίας ζωτικά συστήματα ψύξης- υιοθετήθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα.

Ancient tsunami almost wiped out civilization in southern China, study finds, By James Griffiths, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ