ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Γιατί η θάλασσα ξεβράζει τηλεοράσεις, έπιπλα, ρούχα και παιχνίδια;

Ολλανδία: Γιατί η θάλασσα ξεβράζει τηλεοράσεις, έπιπλα, ρούχα και παιχνίδια;
Dutch Coastguard/Handout via REUTERS

Δεκάδες κοντέινερ με αντικείμενα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας με επίπεδη οθόνη έχουν ξεβραστεί σε ολλανδικά νησιά στη Βόρεια Θάλασσα, αφού ένα πλοίο έχασε μέρος του φορτίου του στην περιοχή.

Πρόκειται για το MSC Zoe, το οποίο φέρει σημαία Παναμά και έχει μήκος 396 μέτρα και πλάτος 59 μέτρα.

Η ολλανδική Ακτοφυλακή δήλωσε ότι 270 κοντέινερ είχαν πέσει από το MSC Zoe, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, όταν αντιμετώπισε άσχημο καιρό κοντά στο γερμανικό νησί Borkum και έπλευσε νοτιοδυτικά προς τα ολλανδικά ύδατα.

Τρία ωστόσο εμπορευματοκιβώτια περιέχουν βαρέλια με οργανικά υπεροξείδια σε μορφή πούδρας, από τα οποία έχουν εντοπιστεί μόνο ένα, βάρους 25 κιλών. Αυτή η εξαιρετικά εύφλεκτη ουσία, της οποίας ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή πλαστικών, πολυστυρενίου και PVC.

Η ακτοφυλακή συνιστά στο κοινό να μην πλησιάζει τα κοντέινερ και να ειδοποιεί την αστυνομία ή τους πυροσβέστες, ενώ οι γερμανικές αρχές διενεργούν έρευνες για τις αιτίες του ατυχήματος.

Βρέθηκαν και χημικά

Παράλληλα, στην ολλανδική παραλία εκβράστηκε και ένα φορτίο με επικίνδυνα χημικά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να καταλήξουν στην ακτές περισσότερα συντρίμμια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι 270 εμπορευματοκιβώτια έπεσαν από το πλοίο MSC Zoe και διασκορπίστηκαν στη θάλασσα, ενώ σε ορισμένα από αυτά περιέχονται επικίνδυνα χημικά, σε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά αυτού του είδους.

Δεν έχει καταστεί σαφές πόσα από τα κοντέινερ βυθίστηκαν και πόσα συνεχίζουν να επιπλέουν αποτελώντας κίνδυνο για τη θαλάσσια κυκλοφορία ή για τους συλλέκτες που σπεύδουν στις παραλίες, αφότου πληροφορήθηκαν το συμβάν.

Ένας σάκος με 25 κιλά οργανικού υπεροξειδίου, μιας ισχυρής λευκαντικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, εκβράστηκε σήμερα, μεταξύ των δεκάδων άλλων κοντέινερ από το πλοίο, που εμφανίστηκαν στα ολλανδικά νησιά Τερτσέλινγκ, Φλίελαντ, Άμελαντ και Στσιερμονίκογκ.

«Αναμένουμε ότι απόψε θα εκβραστούν περισσότερα αντικείμενα» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Σζάακ φαν Έλτεν.
Τουλάχιστον τρία από τα κοντέινερ πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικά.

Ολλανδοί στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στο καθάρισμα των ακτών. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών προειδοποιούν τους εθελοντές να μην αγγίζουν τα εμπορευματοκιβώτια, ωστόσο κυνηγοί θησαυρών έχουν επίσης σπεύσει στο σημείο εποφθαλμιώντας το φορτίο, όπως παπούτσια, κούκλες και επίπεδες τηλεοράσεις.

Το υπεροξείδιο μεταφέρθηκε μακριά χωρίς κανένα πρόβλημα, επισήμαναν οι αρχές του Φρίεσλαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ