ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος εθνικιστών ο δήμαρχος Αδριανούπολης λόγω αφίσας στα ελληνικά

Στόχος εθνικιστών ο δήμαρχος Αδριανούπολης λόγω αφίσας στα ελληνικά
Twitter/@recepgurkan

Στο στόχαστρο εθνικιστών βρέθηκε ο δήμαρχος της Αδριανούπολης, Ρετσέπ Γκουρκάν, λόγω της απόφασής του να γεμίσει αφίσες την πόλη με ευχές για τη νέα χρονιά σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες επισκέπτες που εκμεταλλευόμενοι την πτώση της λίρας καταφθάνουν μαζικά στην Αδριανούπολη για ψώνια, ο Ρετσέπ Γκουρκάν εκτύπωσε αφίσες σε διάφορες γλώσσες. Στην ελληνική αφίσα έχει χρησιμοποιηθεί το ελληνικό όνομα της πόλης, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της πόλης να βρεθεί στο στόχαστρο των εθνικιστών.

«Ναι, είναι μία ευγενική χειρονομία, αλλά στη βουλγαρική αφίσα το όνομα της πόλης μας είναι Εντίρνε, ενώ στα ελληνικά είναι Αδριανούπολη. Κύριε δήμαρχε, αυτή δεν είναι μία Βυζαντινή πόλη. Υπήρξε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 88 χρόνια...» δήλωσε στο πρακτορείο «Anadolu» ο πρόεδρος μίας Ένωσης Νεολαίας.

Ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στους επικριτές του και οι αφίσες παραμένουν στην θέση τους, όπως επίσης και οι τιμοκατάλογοι στα ελληνικά και τα βουλγαρικά, τους οποίους έχουν επιστρατεύσει οι καταστηματάρχες της πόλης για να διευκολύνουν τους τουρίστες.

DvrXxeiWoAYwQvH

Η Εντίρνε είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ο πληθυσμός της φτάνει τους 165.979 κατοίκους. Στα ελληνικά αποκαλείται Αδριανούπολη και στα βουλγαρικά Οντρίν. Είναι ιστορική πόλη της Τουρκίας και υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1363 ως το 1453.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ