ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες ξανά το Παρίσι: Δακρυγόνα και συγκρούσεις μεταξύ «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομίας

Στις φλόγες ξανά το Παρίσι: Δακρυγόνα και συγκρούσεις μεταξύ «κίτρινων γιλέκων» και αστυνομίας
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» βρίσκονται στους δρόμους της Γαλλίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, για την «όγδοη πράξη» των μαζικών κινητοποιήσεων. Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, με τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να εντείνονται σε Παρίσι και άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά στο Παρίσι, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ωστόσο το απόγευμα ξέσπασαν επεισόδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που είχαν στήσει οδοφράγματα σε γέφυρες στον ποταμό Σηκουάνα.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν επίσης κάδους απορριμμάτων, μηχανάκια κι ένα αυτοκίνητο στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, κυρίως στο Παρίσι, όπου καταγράφονται βίαιες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, απόπειρες εισβολής σε νομαρχίες (Μοντπελιέ, Τρουά), στο Πρωτοδικείο του Αβινιόν και επεισόδια σήμερα το πρωί στο Μποβέ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τουρίστες απομακρύνθηκαν από μουσείου μοντέρνας τέχνης του Ορσέ, το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς οι καπνοί από τα δακρυγόνα κάλυπταν την ατμόσφαιρα έξω από αυτό. Σταδιακά οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο αυτό και κατευθύνθηκαν προς το γαλλικό κοινοβούλιο, προτού ξεσπάσει ένας νέος γύρος ταραχών.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψεις δακρυγόνων για να αποτρέψουν εκατοντάδες «κίτρινα γιλέκα» να διασχίσουν τον ποταμό και να καταφέρουν να φθάσουν στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ένα πλωτό εστιατόριο τυλίχθηκε στις φλόγες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, όταν τον χτύπησε ένα ποδήλατο που πέταξαν από έναν δρόμο προς την όχθη του ποταμού.

Στην πόλη Ρεν, διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο, ενώ δημοσίευμα της «Le Parisien» κάνει λόγο για εισβολή των «κίτρινων γιλέκων» στα γραφεία του εκπροσώπου τύπου της γαλλικής κυβέρνησης στο Παρίσι.

Περίπου 1.500 «κίτρινα γιλέκα» βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης Ρεν, ένας ανθρωπος δέχθηκε πλαστική σφαίρα στο κεφάλι από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν. Δύο οδοφράγματα, με κάδους και άλλα υλικά, είχαν στηθεί στην κεντρική αρτηρία της πόλης και ένα από αυτά πυρπολήθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, κάλεσε σήμερα, με μήνυμά του στο Twitter, «τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιδεικνύει σεβασμό στον νόμο» στον απόηχο των σημερινών ταραχών.

Δύο μήνες αφότου ξεκίνησαν να μπλοκάρουν δρόμους, να κάνουν καταλήψεις σε διόδια και να οργανώνουν σε πολλές περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι, τα «κίτρινα γιλέκα» επιδιώκουν να δώσουν μια νέα ώθηση στο κίνημά τους, που εξασθένισε κατά τη διάρκεια των εορτών.

Συγκλονισμένη από την αναταραχή, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε τη νέα χρονιά σε θέση επίθεσης, χαρακτηρίζοντας τους εναπομείναντες διαδηλωτές ακτιβιστές που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Την Τετάρτη το βράδυ, η αστυνομία συνέλαβε ένα από τα επιφανέστερα ηγετικά στελέχη του κινήματος.

Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών και στο Καέν, στη βόρεια Γαλλία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους στο Μπορντό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρα, τη Ρέν στα βόρεια και στη Μασσαλία στα νοτιοανατολικά.

Διαμαρτυρία στην έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Πάνω από 1.000 διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Παρίσι, εκστομίζοντας συνθήματα εχθρικά προς τα μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου.

Προερχόμενοι από τα Ηλύσια Πεδία, «ομφαλό» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και όπου είχε αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης και στη σημερινή κινητοποίηση, τα «κίτρινα γιλέκα» αυτά σταμάτησαν μπροστά στην έδρα του AFP, στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι κι επιδόθηκαν σε κάθε είδους αποδοκιμαστικές χειρονομίες και σχετλιασμούς.

Μετά περίπου μισή ώρα διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά «Κίτρινα Γιλέκα» πήραν τον λόγο και άλλοι ανέμιζαν πινακίδες με συνθήματα κατά του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν –όπως το «Μακρόν άφησε τα ψίχουλα στους επαίτες»–οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς το δημαρχείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ