ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα τη στείλουμε στον θάνατο»: Πίστωση χρόνου για την 18χρονη από τη Σ. Αραβία

«Δεν θα τη στείλουμε στον θάνατο»: Πίστωση χρόνου για την 18χρονη από τη Σ. Αραβία

Η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία, που ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη από το Κουβέϊτ για να σωθεί από την οικογένειά της, μπορεί να παραμείνει προσωρινά στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι από την Ταϊλάνδη.

«Κανένας από την πρεσβεία δεν μπορεί να την υποχρεώσει να πάει κάπου. Θα την προστατεύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε» είπε ο Surachet Hakpal, επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, και συμπλήρωσε:

«Θα της μιλήσουμε και θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσει. Αφού κατάφερε να ξεφύγει από τον κίνδυνο και ζητά τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε η χώρα των χαμόγελων, δεν θα στείλουμε κανέναν στον θάνατο. Δεν το κάνουμε αυτό, εδώ σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun το έσκασε από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν με την οικογένειά της, ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία.

Η νεαρή παραμένει αποκλεισμένη στο αεροδρόμιο της πόλης, όπως ενημέρωσαν οι Αρχές μετανάστευσης της Ταϊλάνδης το CNNi.

Η 18χρονη ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες του διαβατηρίου της και ζήτησε βοήθεια «από οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να την προστατεύσει».

Εξέφρασε, μάλιστα, τον έντονο φόβο της πως η οικογένειά της θα την σκοτώσει ή θα τη βασανίσει γιατί αποφάσισε να αποκηρύξει τον ισλαμισμό.

Η al-Qunun ενημέρωσε, μέσω των social media, πως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi οι Αρχές της Ταϊλάνδης της κατέσχεσαν το διαβατήριό της και πως κρατήθηκε από αξιωματούχους της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας στο CNNi, η 18χρονη σημείωσε πως αρχικά σκόπευε να ταξιδέψει στην Αυστραλία, αλλά τελικώς αποφάσισε να πάει στην Ταϊλάνδη. Όταν, όμως, προσγειώθηκε και κατευθυνόταν προς το αρμόδιο γραφείο για να κάνει αίτημα για μία προσωρινή βίζα, είδε τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να την περιμένουν.

Η Al-Qunun σημείωσε πως οι εν λόγω άντρες προσπάθησαν να την αναγκάσουν να υπογράψει ένα χαρτί και στη συνέχεια τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο στο τράνζιτ του αεροδρομίου.

«Δεν μπορώ να το σκάσω από το αεροδρόμιο, προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα. Ένας φρουρός με παρακολουθεί», έλεγε νωρίτερα σε βίντεό της, τονίζοντας πως δεν της επιτρέπουν να βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της, το οποίο βρίσκεται εντός του αεροδρομίου.

«Θέλω άσυλο» έγραφε σε άλλη ανάρτησή της.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ταϊλάνδης είχε ανακοινώσει, αρχικά, πως η νεαρή θα ταξίδευε άμεσα για το Κουβέιτ, όπου βρίσκεται η οικογένειά της.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του, ζήτησε από την Ταϊλάνδη να αναστείλει τα σχέδια απέλασης της Al-Qunun και να της επιτρέψει να καταθέσει αίτημα ασύλου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην Μπανγκόκ.

«Οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που το σκάνε από το σπίτι τους και επιστρέφουν χωρίς τη θέλησή τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν βιαιοπραγίες, στέρηση της ελευθερίας τους και άλλους σοβαρούς κινδύνους», σημείωσε ο Michael Page, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για υποθέσεις που επαφίονται στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ