ΚΟΣΜΟΣ

Τι απαντά ο σύμβουλος του Τραμπ για την «πόρτα» που «έφαγε» από τον Ερντογάν

Τι απαντά ο σύμβουλος του Τραμπ για την «πόρτα» που «έφαγε» από τον Ερντογάν
Reuters/ HANDOUT

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη κακομεταχείριση των Κούρδων συμμάχων τους στη Συρία από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ωστόσο ο Μπόλτον δεν θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον «σνόμπαρε» επειδή αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο αξιωματούχος αυτός, που συνοδεύει τον Μπόλτον στην περιοδεία του, σημείωσε ότι δεν είχε επισημοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο στην Άγκυρα.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπόλτον, ενοχλημένος για τις δηλώσεις του τελευταίου σχετικά με τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας. «Δεν είναι ανάγκη να συναντήσει τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος το «βαρύ» πρόγραμμά του.

Ο Μπόλτον συναντήθηκε και συνομίλησε για δύο ώρες με τον Τούρκο ομόλογό του, Ιμπραχίμ Καλίν, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ένα εκπρόσωπος του Καλίν χαρακτήρισε «εποικοδομητική» αυτή τη συνάντηση.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία άρχισε τις περιπολίες στη Μανμπίτζ

Την ίδια ώρα, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία άρχισε τις περιπολίες στην περιοχή της συριακής πόλης Μανμπίτζ που βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπίου κοντά στα σύνορα με την Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας Γιουσούπ Μαμάτοφ.

«Σήμερα ξεκινήσαμε τις περιπολίες στις ζώνες ασφαλείας στην κατοικημένη περιοχή της Μανμπίτζ και στα περίχωρα της. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια στη ζώνη ευθύνης, να ελέγχουμε την κατάσταση και τις μετακινήσεις των ένοπλων ομάδων», δήλωσε ο Μαμάτοφ.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρώτη περιπολία έγινε κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας κοντά στην πόλη Μανμπίτζ. Οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας διέσχισαν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, περνώντας μέσα από τις πόλεις Μελμιράν, Ανζαμί, Ελανλί και Ελιμπαφάρ, ενώ περαιτέρω τα δρομολόγια τους θα αλλάζουν συστηματικά.

Σύμφωνα με τον Μαμάτοφ οι άνδρες της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας ενημερώνονται από τους ντόπιους κατοίκους για τα σημεία στα οποία βρίσκονται όπλα και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και τα οποία έχουν παραμείνει από την περίοδο που τα εδάφη αυτά ήταν υπό την κατοχή των ανταρτών.

Μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από την Συρία η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), απευθύνθηκε στη Δαμασκό ζητώντας της να θέσει και πάλι υπό τον έλεγχο της τις περιοχές αυτές μεταξύ των οποίων και την περιοχή της Μανμπίτζ, και να προστατεύσουν τους Κούρδους από την τουρκική εισβολή. Στα τέλη Δεκεμβρίου ο συριακός κυβερνητικός στρατός εισήλθε στο Μανμπίτζ. Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι την πόλη εγκατέλειψαν 400 μαχητές της YPG οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς την ανατολική όχθη του Ευφράτη, όπου προτίθενται να συγκεντρωθούν για να πολεμήσουν του μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».

Πομπέο: Η απόσυρση των ΗΠΑ δεν θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες αντιμετώπισης του Ιράν και του Ισλαμικού Κράτους

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει τις απειλές στην περιοχή που εγείρουν το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρισκόταν στην Ιορδανία, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής, στο πρώτο του ταξίδι στην περιοχή, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε εντός και εκτός ΗΠΑ η απόφαση, ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινκγτον δεν παραιτείται από τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το Ιράν. Οι Αμερικανικοί πολιτικοί «διπλασιάζουν όχι μόνο τις διπλωματικές και αλλά και τις εμπορικές τους προσπάθειες να ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ιράν», τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια συμφωνία για τον κίνδυνο που θέτει το Ιράν στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το Αμάν, που στο παρελθόν έχει εκφράσει ανησυχίες για την ιρανική επιρροή, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη νότια Συρία, ανέφερε ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποφύγει την ανάμιξη των υποθέσεων στους γείτονές της Συρία και Ιράκ.

«Έχουμε όλοι προβλήματα με τις επεκτατικές πολιτικές του Ιράν στην περιοχή», σημείωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Πομπέο σχεδιάζει να επισκεφτεί στη συνέχεια την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέιτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ