ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονται ανοικτά της Μάλτας

Συμφωνία για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονται ανοικτά της Μάλτας
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Την επίτευξη συμφωνίας για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονται ανοικτά της Μάλτας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι 49 που επιβαίνουν στα πλοία Sea-Watch και Sea-Eye που έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση θα κατανεμηθούν μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, διευκρίνισε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.

«Βρέθηκε μία ad hoc συμφωνία. Από τους 249 μετανάστες που βρίσκονται στην Μάλτα και τους 49 που βρίσκονται επί των Sea-Watch και Sea-Eye, 220 άτομα θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες μέλη (της ΕΕ) ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ιταλία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Περί τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα επεδίωκε «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η Μάλτα δεν έκλεισε ποτέ τα λιμάνια της και παραμένει ασφαλές λιμάνι. Θέλουμε απλώς όλοι να σέβονται τους διεθνείς κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς», είπε ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Θέλαμε να περάσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για την υιοθέτηση θέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απλώς θέλουμε όλοι να ακολουθούν τους κανόνες», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ