ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέα ήττα της Μέι στη Βουλή - Καλείται να επιστρέψει άμεσα για «plan B»

Brexit: Νέα ήττα της Μέι στη Βουλή - Καλείται να επιστρέψει άμεσα για «plan B»
REUTERS/Toby Melville

Έντονες πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μετά τη σημερινή υπερψήφιση από το βρετανικό κοινοβούλο τροπολογίας για μείωση του διαθέσιμου χρόνου προκειμένου να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit, στην περίπτωση που η υπάρχουσα συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών καταψηφιστεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία της επόμενης εβδομάδας.

Άλλη μια ήττα υπέστη σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς το κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αν χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τροπολογία που απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο είχε υποβληθεί από τον Ντόμινικ Γκριβ, βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος και πρώην γενικό εισαγγελέα. Υπερψηφίστηκε από 308 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ 297 την καταψήφισαν.

Με βάση την πρόταση αυτή, δίνεται στη Μέι προθεσμία μόλις τριών ημερών για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία αν ηττηθεί την επόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου για την έγκριση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι αν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία αυτή, η πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο τα εναλλακτικά σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, καθώς απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για το οριστικό διαζύγιο από τις Βρυξέλλες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μου που πιστεύουν ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης (με την ΕΕ) απλούστατα δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα και να αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς καμία συμφωνία και με όλες, κατ' εμέ, τις καταστροφικές συνέπειες που θα προέκυπταν από κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γκριβ στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

«Εγώ διαφωνώ, όπως νομίζω και η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου. Ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε αν η συμφωνία της κυβέρνησης δεν γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο, είναι να εργαστεί το κοινοβούλιο με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση, και αυτό είναι που προσπαθώ να κάνω», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και ότι η συμφωνία που έχει επιτύχει η ίδια είναι η μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει. Τον περασμένο μήνα όμως αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, καθώς κινδύνευε να υποστεί μια ντροπιαστική ήττα.

Η πιθανότερη έκβαση της ψηφοφορίας της 15ης Ιανουαρίου είναι και πάλι η απόρριψη της συμφωνίας, καθώς οι βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP επιμένουν ότι θα την καταψηφίσουν.

Η Μέι δεν έχει επίσης καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Η χώρα θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου»

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, δήλωσε πάντως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όταν ένας βουλευτής τής ζήτησε να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο καθυστέρησης του Brexit.

Χθες Τρίτη η εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές της ΕΕ, ανέφερε πως Βρετανοί αξιωματούχοι «κάνουν βολιδοσκόπηση» για μια παράταση του Άρθρου 50, το οποίο θέτει τους όρους για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Πιέζει για συζητήσεις

Η Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης ότι πιέζει για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες για τη συμφωνία της αναφορικά με το Brexit, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει κατά της ιδίας.

«Βρίσκομαι σε επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες… για τις ανησυχίες των βουλευτών. Αυτές οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι είναι δυνατή περαιτέρω αποσαφήνιση αναφορικά με το δίχτυ ασφαλείας (backstop) και αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή της αναζητά τρόπους για να δώσει στο κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες αναφορικά με τις συνομιλίες της Βρετανίας με την ΕΕ για τη μελλοντική σχέση, περιλαμβανομένης και της παράτασης της μεταβατικής περιόδου αντί της ενεργοποίησης του λεγόμενου backstop στη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο με τη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ