ΚΟΣΜΟΣ

Στο εδώλιο οι ληστές που έκλεψαν γιγαντιαίο νόμισμα από μουσείο του Βερολίνου

Στο εδώλιο οι ληστές που έκλεψαν γιγαντιαίο νόμισμα από μουσείο του Βερολίνου
REUTERS/Heinz-Peter Bader/File Photo

Έκαναν μία θεαματική ληστεία, αφήνοντας άφωνη την γερμανική κοινή γνώμη με τη θρασύτητά τους: έκλεψαν το τεράστιο χρυσό νόμισμα που φιλοξενούσε το μουσείο Bode του Βερολίνου αξίας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας σχεδιάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ληστείας.

Παρότι το εγχείρημα ήταν δύσκολο, αφού το νόμισμα “Big Maple Leaf” ζύγιζε 100 κιλά, το σχέδιό τους εντυπωσιάζει για την απλότητά του: οι ληστές χρησιμοποίησαν μία σκάλα για να εισέλθουν στον τρίτο όροφο του μουσείου από το παράθυρο, έσπασαν το αλεξίσφαιρο τζάμι της προθήκης όπου εκτίθετο το νόμισμα και το μετέφεραν με ένα καρότσι σε κοντινό πάρκινγκ, από όπου εξαφανίστηκαν με ένα αυτοκίνητο απόδρασης.

Η ληστεία έγινε τα ξημερώματα της 27ηςΜαρτίου του 2017 και ένα ακόμα χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν σήμανε ο συναγερμός του μουσείου.Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι ληστές έσπασαν το νόμισμα και το έλιωσαν σχεδόν αμέσως μετά τη ληστεία και πλέον δεν μπορεί να ανακτηθεί.

Σήμερα, ξεκινά η δίκη τεσσάρων ανδρών ηλικίας 18 έως 20 ετών που κατηγορούνται για την κλοπή. Τρεις από αυτούς είναι μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας της γερμανικής πρωτεύουσας, ενώ ο τέταρτος είναι ένας φύλακας ασφάλειας, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε τους ληστές παρέχοντάς τους σημαντικές πληροφορίες για το μουσείο.

Το νόμισμα διαμέτρου 53 εκατοστών και πάχους 3 εκατοστών, είναι ένα από τα μόλις πέντε γνήσια χρυσά αναμνηστικά κομμάτια που εκδόθηκαν από το Βασιλικό Καναδικό Νομισματοκοπείο το 2007 και απεικονίζει το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και το είχε δανείσει στο μουσείο ένας ιδιωτικός συλλέκτης.

coin

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Heinz-Peter Bader/File Photo

Σύμφωνα με τις Αρχές, η συμμορία είναι παρακλάδι εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας έχουν διαπράξει αρκετά «θεαματικά» εγκλήματα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους και μια ληστεία, μετά την οποία ανατίναξαν το κτήριο για να κρύψουν στοιχεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι άγνωστοι είχαν προσπαθήσει να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους, ρίχνοντας αφρό πυρόσβεσης στο εσωτερικό του.

Οι προσπάθειές τους να αποκρύψουν αποδεικτικά στοιχεία, όμως, απέτυχαν, αφού η αστυνομία ανακάλυψε αποθέματα χρυσού στα καθίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ