ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Μεγάλη διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας του προέδρου Μάκρι

Αργεντινή: Μεγάλη διαδήλωση κατά των πολιτικών λιτότητας του προέδρου Μάκρι
REUTERS/Marcos Brindicci

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Μπουένος Άιρες την Πέμπτη (10/1), στην πρώτη μιας σειράς κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ιλιγγιωδώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών των δημόσιων εταιρειών κοινής ωφέλειας και των συγκοινωνιών, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Η κυβέρνηση Μάκρι προώθησε περικοπές των επιδοτήσεων δημοσίων υπηρεσιών (των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης κ.ά.) προκειμένου να μειωθεί το χρόνιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου να αυξηθούν πάνω από 2.000% από την έναρξη της θητείας του Μάκρι στην προεδρία, κατά υπολογισμούς ΜΜΕ της Αργεντινής.

«Ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε αυτό είναι να διαδηλώσουμε ειρηνικά», τόνισε ο Πάμπλο Μικέλι, συνδικαλιστής, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή άγγιξε το 50% σε ετήσια βάση την περασμένη χρονιά, ενώ το πέσο, το νόμισμα της χώρας, έχασε συνολικά τη μισή του αξία με βάση τη συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου το 2018.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να χορηγήσει ένα δάνειο με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο.

Η νέα οικονομική κρίση θεωρείται πως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες του Μάκρι να παραμείνει πρόεδρος στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι διαδηλωτές κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «φτάνει επιτέλους το πρόγραμμα λιτότητας του Μάκρι και του ΔΝΤ» καθώς έκαναν πορεία ως το Κογκρέσο.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν μια συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων κι ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών. Οι οργανωτές σχεδιάζουν η κινητοποίηση να επαναλαμβάνεται κάθε Πέμπτη ως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης μέλη κομμάτων της αργεντίνικης αριστεράς και ανεξάρτητοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ