ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Τι ζητά το αλβανικό ΒESA για να υπερψηφίσει τις Συνταγματικές Αλλαγές

πΓΔΜ: Τι ζητά το αλβανικό ΒESA για να υπερψηφίσει τις Συνταγματικές Αλλαγές
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο και στη γειτονική πΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει αγώνα…δρόμου για να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη για να κυρωθούν οι Συνταγματικές Αλλαγές που απαιτούνται για την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παρότι ο κ. Ζάεφ εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη της διαδικασίας πριν από την έναρξη της συζήτησης, χτες παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσει το «ναι» 80 βουλευτών.

Αποκάλυψε δε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές του αλβανικού κόμματος BESA. Ωστόσο, οι δύο βουλευτές του Αλβανικού κόμματος ζητούν να μη χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επιμένουν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Έτσι, όπως ισχυρίζονται δεν θα δημιουργείται πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα γίνουν «Μακεδόνες».

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε σχετικά χτες ότι «εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ΜΜΕ της χώρας, φαίνεται πως έχει βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ