ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης διαστημική έκρηξη μπορεί να «κρύβει» γέννηση μαύρης τρύπας

Μυστηριώδης διαστημική έκρηξη μπορεί να «κρύβει» γέννηση μαύρης τρύπας
pixabay

Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι πιθανό οι επιστήμονες να είδαν τη «γέννηση» μιας μαύρης τρύπας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα μυστηριώδες φωτεινό αντικείμενο που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί να ήταν μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων, τη στιγμή της δημιουργίας του.

Πιο συγκεκριμένα, η φωτεινή λάμψη –σε απόσταση περίπου 200 εκατομμύριων ετών φωτός μακριά από τη Γη- φαίνεται πως ήταν τα συντρίμμια ενός φωτεινού άστρου που περιστρεφόταν γύρω από την άκρη μιας μαύρης τρύπας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, μέχρι σήμερα αυτή η φωτεινή ανωμαλία, -με το παρατσούκλι «Η Αγελάδα» (“The Cow”), που εξερράγη στον ουρανό και εξαφανίστηκε αμέσως- παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για τι ακριβώς επρόκειτο.

Μετά τη συλλογή και τη σύνδεση δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρόκειται για την ακριβή στιγμή που ένα αστέρι κατέρρευσε σε ένα συμπαγές αντικείμενο, σχηματίζοντας μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων.

190110132318 01 wonders of the universe cow exlarge 169

Πηγή φωτογραφίας: CNNi

Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο γεγονός και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να το εξετάσουν προκειμένου να κατανοήσουν τη φυσική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα όταν σχηματίζονται αυτά τα τεράστια αντικείμενα.

«Ξέρουμε μόνο στη θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες και τα αστέρια νετρονίων γεννιούνται όταν πεθαίνει ένα αστέρι, αλλά ποτέ δεν τα έχουμε ξαναδεί αμέσως μετά τη γέννησή τους», σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας του πανεπιστημίου Northwestern, Raffaella Margutti και πρόσθεσε:

«Νομίζαμε ότι ήταν ένα supernova, αλλά αυτό που παρατηρήσαμε αμφισβητούσε τις τρέχουσες αντιλήψεις μας για τον αστρικό θάνατο. Ήταν πολύ αφύσικο για τα αστρονομικά δεδομένα».

Δεν είχε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς με τα υπόλοιπα αστέρια, αφού ήταν 100 φορές πιο φωτεινό από ένα supernova και εξερράγη και εξαφανίστηκε πολύ πιο γρήγορα, μέσα σε σχεδόν 16 μέρες.

190110132457 02 wonders of the universe cow exlarge 169

Πηγή φωτογραφίας: CNNi

Για να κατανοήσουν ακριβώς τι συνέβαινε, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτίνες X, ραδιοκύματα και άλλα όργανα που τους επέτρεψαν να το μελετήσουν για αρκετό καιρό, αφότου είχε σκοτεινιάσει.

Συνήθως, οι νεοσύστατες μαύρες τρύπες καλύπτονται από υλικό, το οποίο κρύβει το κέντρο τους. Αλλά η «Αγελάδα» ήταν σχετικά γυμνή, επιτρέποντας στους ερευνητές να κοιτάξουν απευθείας στον "πυρήνα" της και να δουν την ίδια τη μαύρη τρύπα.

Η κοντινή απόστασή της από τη Γη, διευκόλυνε επίσης, τους επιστήμονες στο να τη μελετήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ