ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καναδάς χρειάζεται... 1 εκατ. μετανάστες στα επόμενα τρία χρόνια

Ο Καναδάς χρειάζεται... 1 εκατ. μετανάστες στα επόμενα τρία χρόνια
REUTERS/Chris Wattie

Αντίθετη πολιτική από αυτή των ΗΠΑ ακολουθεί ο Καναδάς, καθώς η χώρα θέλει να υποδεχτεί ένα εκατομμύριο μετανάστες στα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό προκύπτει από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, ο Καναδάς θέλει να φιλοξενήσει 350.000 μετανάστες το 2019, 360.000 το 2020 και 370.000 το 2021.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Αχμέντ Χουσέν, ο αρμόδιο υπουργός για τη μετανάστευση: «Χάρη στους νεοφερμένους που έχουμε υποδεχθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, ο Καναδάς έχει εξελιχθεί σε μία ισχυρή και ζωντανή χώρα που όλοι απολαμβάνουμε».

Όπως αναφέρει το CNNi, ο Χουσέν, που είναι μετανάστης από τη Σομαλία αλλά και η κυβέρνηση θέλουν να αντισταθμίσουν τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων αλλά και να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό.

Ως παραδοσιακή χώρα μετανάστευσης, ο Καναδάς θέλει να υποδεχτεί νέους μετανάστες με καλή εκπαίδευση και προσόντα. Το 70% των νεοφερμένων θα πρέπει να επιλεγεί με βάση επαγγελματικά κριτήρια και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μέχρι το έτος 2021, αυτό θα είναι περίπου 200.000 επαγγελματίες ετησίως, που θα επιλεγούν από τις ομοσπονδιακές και επαρχιακές κυβερνήσεις.

Ο Καναδάς χρησιμοποιεί ένα σύστημα αξιολόγησης που θεωρείται υποδειγματικό παγκοσμίως. Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν βάσει κριτηρίων όπως η επαγγελματική κατάρτιση, η ηλικία, οι γλωσσικές δεξιότητες ή η δυνατότητα ενσωμάτωσης και συμμετοχής από μια online ομάδα υποψηφίων, εάν επιτύχουν έναν ελάχιστο αριθμό σημείων.

Από αυτήν την ομάδα, οι εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν τους κατάλληλους υποψηφίους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ