ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Χιλιάδες Σέρβοι συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Σερβία: Χιλιάδες Σέρβοι συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Βούτσιτς στο Βελιγράδι
REUTERS/Djordje Kojadinovic

Χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ζητώντας ελευθερία του Τύπου και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης και διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο μυστικής συμφωνίας με το Κόσοβο.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Συμμαχίας για την Σερβία στην οποία συμμετέχουν περί τα τριάντα αντιπολιτευτικά κόμματα και οργανώσεις και φώναξαν «Βούτσιτς, κλέφτη» στην έκτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στην σερβική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η διαδήλωση οργανώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι την Πέμπτη.

Την ώρα που ο Βούτσιτς δηλώνει ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ο πρώτιστος στόχος της Σερβίας, διατηρεί στενές σχέσεις με την Ρωσία, παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας του.

Η επίσκεψη του Πούτιν θεωρείται ότι έχει ως στόχο να ενισχύσει την δημοτικότητα του Βούτσιτς και του κυβερνώντος συνασπισμού του και οι υποστηρικτές του έχουν οργανώσει μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη για να υποδεχθούν τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι διαδηλωτές στο Βελιγράδι κατηγόρησαν επίσης τον Βούτσιτς ότι ετοιμάζει διευθέτηση του θέματος του Κοσόβου, που αποτελεί πρόκριμμα για την ένταξη της Σερβίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Βελιγράδι έχει την υποστήριξη της Ρωσίας στην αντίθεσή του στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία κηρύχθηκε το 2008, μία περίπου δεκαετία μετά τον πόλεμο του Κοσόβου.

«Ο Βούτσιτς έχει έτοιμο έναν συμβιβασμό με όλους, με τον (πρόεδρο του Κοσόβου Χασίμ) Θάτσι, με τον (πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς) Χαραντινάι, ...με όλους πλην των τίμιων ανθρώπων...Είναι ένας συμβιβασμός για προδοσία», δήλωσε στο πλήθος η Ράντα Τράικοβιτς, σέρβα πολιτικός του Κοσόβου.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να βρει τους υπεύθυνους για την δολοφονία του Ολιβερ Ιβάνοβιτς, σέρβου πολιτικού του Κοσόβου, πριν από έναν χρόνο. Ανήγγειλαν επίσης νέα συγκέντρωση την Τετάρτη στο Βελιγράδι στην μνήμη του.

Τον Δεκέμβριο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης «ακόμη και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατεβούν στους δρόμους», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Ο Βούτσιτς έχει την υποστήριξη του 53% του εκλογικού σώματος. Ο συνασπισμός του διαθέτει πλειοψηφία 160 βουλευτών στην 250μελή βουλή. Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκροτήσουν συμμαχία, θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περί το 15% των ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ