ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους που υποστήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα

Μέι: Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους ανθρώπους που υποστήριξαν το Brexit στο δημοψήφισμα
REUTERS/Toby Melville

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προειδοποίησε τα μέλη του κοινοβουλίου ότι μία αποτυχία ψήφισης της συμφωνίας για το Brexit θα ήταν καταστροφική για την δημοκρατία.

Η προειδοποίηση αυτή, έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η Μέι για να μεταπείσει τους βουλευτές, δύο ημέρες πριν από την διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να είναι απορριπτική για την συμφωνία που έκανε η ίδια με τις Βρυξέλλες.

Με την προθεσμία να λήγει μέχρι την 29η Μαρτίου, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και το κοινοβούλιο να βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία αβέβαιη κατάσταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία άτακτη αποχώρησή της ή ακόμη και στην παραμονή της, εντός της ΕΕ.

Η Μέι που προχώρησε στην αναβολή μιας σχετικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, αφού παραδέχτηκε ότι θα την έχανε, είπε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να απογοητεύσουν τους ανθρώπους που υποστήριξαν το Brexit, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Ο Τζον Μέιτζορ ζητά ανάκληση του Άρθρου 50 και διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος

Την ίδια ώρα, την ανάκληση του "Άρθρου 50" που θα διακόψει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και την παράδοση του ελέγχου στο κοινοβούλιο της χώρας, ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός των Τόρις, Τζον Μέιτζορ, γράφοντας σχετικά στους Sunday Times.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η σημερινή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα πρέπει να ανακαλέσει την υπάρχουσα νομοθεσία για το Brexit και να ζητήσει την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται «νέα διαδικασία εθνικής διαβούλευσης». Προειδοποιεί ότι θα ήταν «ηθικά αξιοκατάκριτη» μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία και εξηγεί ότι «το κόστος για την εθνική ευημερία θα ήταν βαρύ και μεγάλης διάρκειας».

«Τα οφέλη βρίσκονται κοντά στο μηδέν. Κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά - φτωχό ή πλούσιο - θα ήταν σε πολύ χειρότερη θέση για πολλά χρόνια. Το να πηδάς στο γκρεμό δεν έχει ποτέ ευτυχές τέλος» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τις απόψεις του δημοσιεύει σήμερα και η εφημερίδα Independent, η οποία γράφει ότι κατά τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού η ανάκληση του "Άρθρου 50" είναι «η μόνη λογική πορεία» για να αποφευχθεί μακροχρόνια καταστροφή στη χώρα. Ο Τζ. Μέιτζορ υποστηρίζει ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «η οριστική απόφαση» για το Brexit.

«Εν μέσω χάους είναι πάντα λογικό να σταματάς και να σκέφτεσαι… Μπορεί να είναι πολιτικά δυσάρεστο αλλά οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πολιτική διακοπή γίνεται ασήμαντη όταν συγκρίνεται με την πιθανή μακροχρόνια καταστροφή όλης της χώρας» γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη τις δηλώσεις του.

Ο Τζον Μέιτζορ επέκρινε τόσο το υπουργικό συμβούλιο της Τ. Μέι, τα μέλη του οποίου μπορούν να γίνουν «από υποστηρικτές κόλακες σε πιθανούς δολοφόνους» όσο και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος, Τζ. Κόρμπιν, για τον οποίο υποστήριξε ότι παίζει «πολιτικά παιχνίδια».

«Το Εργατικό κόμμα είχε δύο χρόνια για να προτείνει μία αξιόπιστη εναλλακτική. Καθώς κινούμαστε προς το παρά πέντε δεν έχει ακόμη τίποτα να προτείνει παρά μόνο πολιτικά παιχνίδια» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ