ΚΟΣΜΟΣ

Στο Πακιστάν μετονόμασαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε «Ημέρα για τις Αδελφές»

Στο Πακιστάν μετονόμασαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε «Ημέρα για τις Αδελφές»
Pixabay

Ένα πανεπιστήμιο στο Πακιστάν αποφάσισε να μετονομάσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε «ημέρα για τις αδελφές» και να διανείμει, με την ευκαιρία αυτή, φουλάρια και πασμίνες στις φοιτήτριες, θέλοντας να αντιταχθεί έτσι στην «κουλτούρα της Δύσης», που επικρίνεται ως εισαγόμενη.

Η αλλαγή στοχεύει στο να προωθήσει την «κουλτούρα της Ανατολής και τις ισλαμικές παραδόσεις μεταξύ των νέων», εξηγεί το Γεωργικό Πανεπιστήμιο του Φαϊσαλαμπάντ (UAF/Est) σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

«Στην κουλτούρα μας, οι γυναίκες είναι ολοένα και πιο αυτόνομες και κερδίζουν τον σεβασμό των άλλων ως αδελφές, μητέρες, κόρες και σύζυγοι», επισημαίνει ο αντιπρύτανης Ζάφαρ Ικμπάλ.

«Τείνουμε να ξεχάσουμε την κουλτούρα μας και η δυτική κουλτούρα ριζώνει στην κοινωνία μας» συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι το Γεωργικό Πανεπιστήμιο σκέφτεται να «διανείμει μαντίλες, πασμίνες και μπλούζες με τον λογότυπό του στις φοιτήτριες», στις 14 Φεβρουαρίου.

Το UAF θέλει να κάνει δώρο τουλάχιστον 1.000 μαντίλες στις 14.000 φοιτήτριες που σπουδάζουν εκεί, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάμαρ Μπουκάρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του πανεπιστημίου, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η όλη επιχείρηση.

«Οι εσάρπες θα διανεμηθούν από τη διοίκηση κι όχι από τους φοιτητές», διευκρίνισε επίσης, προσθέτοντας ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστεί ο σεβασμός προς τις γυναίκες.

Ο Άγιος Βαλεντίνος, ολοένα και πιο δημοφιλής μεταξύ των νεαρών Πακιστανών, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων στη μουσουλμανική συντηρητική χώρα, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί εισαγωγή από τη Δύση.

Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ απαγόρευσε εξάλλου τις δημόσιες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα, έπεται από προσφυγή, όπου υποστηριζόταν ότι «υπό το πρόσχημα ότι γιορτάζεται η αγάπη, πρόκειται στην πραγματικότητα για προώθηση της ανηθικότητας, της γύμνιας και της βλασφημίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ