ΚΟΣΜΟΣ

Λέμβος που χρησιμοποιήθηκε από πρόσφυγες έγινε έκθεμα στο Λονδίνο

Λέμβος που χρησιμοποιήθηκε από πρόσφυγες έγινε έκθεμα στο Λονδίνο
Το έργο της Ντόρμαν φιλοξενείται από το ναό του Σεντ Τζέιμς, στο Λονδίνο REUTERS / NEIL HALL

Σε ναό του Λονδίνου εκτίθεται πλέον μια σωστική λέμβος, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από ομάδα προσφύγων στην προσπάθεια αυτής να προσεγγίσει το νησί της Λέσβου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάστηκε χθες (21/12), ως φόρος τιμής στους πρόσφυγες που στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη μανία του πολέμου, βρίσκονταιαντιμέτωποι με τη μανία των κυμάτων, έχει τίτλο «Μάχη» και είναι δημιούργημα της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας, Αραμπέλα Ντόρμαν.

Η Ντόρμαν κρέμασε τη λέμβο πάνω από το κλίτος της εκκλησίας Σεντ Τζέιμς στο Πικαντίλι, μία από τις πλέον τουριστικές συνοικίες του Λονδίνου.

Τρία πορτοκαλί σωσίβια διάσωσης – δύο για ενήλικες κι ένα σε παιδικό μέγεθος – κρέμονται από τη λέμβο, η οποία είναι αναποδογυρισμένη, καθώς έχει ανατραπεί.

«Συνδέουν αυτό το έργο με την ιστορία της Αγίας Οικογένειας των Χριστουγέννων και την διαφυγή από την Αίγυπτο. Πρόκειται για την ιστορία μιας ολιγομελούς οικογένειας που έφυγε για να γλιτώσει από τον πόλεμο και τους διωγμούς. Είδα την ιστορία των Χριστουγέννων να διαδραματίζεται στις παραλίες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Αραμπέλα Ντόρμαν.

dorman2

Η Αραμπέλα Ντόρμαν - REUTERS / NEIL HALL

Η Ντόρμαν μετέφερε με το ταχυδρομείο τη βάρκα και τα σωσίβια έπειτα από μια επίσκεψη στο νησί της Λέσβου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η γκρι βάρκα ήταν σχεδιασμένη για να μεταφέρει έως και 15 ανθρώπους, αλλά κατά τον διάπλου της μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών ακτών μετέφερε 62 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Σύρους πρόσφυγες.

Το πλεούμενο άρχισε να βάζει νερά, αναγκάζοντας τελικά τους πρόσφυγες να το εγκαταλείψουν.

Στην παρουσίαση του έργου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απουσία ανθρώπων σε αυτή την εικαστική εγκατάσταση «αντικατοπτρίζει την εφήμερο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής και αποτίει φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα κατά τη διάρκεια του διάπλου. Οι κληρικοί και οι πιστοί θα προσευχηθούν στις λειτουργίες των Χριστουγέννων παρούσης αυτής της βάρκας και θα ψάλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους, γνωρίζοντας ότι η ιστορία των Χριστουγέννων είναι τόσο μια ιστορία βίας, όσο και αγάπης», υπογράμμισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC Radio 4 η Λούσι Ουίνκετ, εφημέριος του ναού του Σεντ Τζέιμς.

Η Αραμπέλα Ντόρμαν, που έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συγκέντρωσε δωρεές για να μπορέσει να φιλοτεχνήσει το έργο, που θα εκτίθεται έως την 8η Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ