ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δεκάδες οι αγνοούμενοι από την κατολίσθηση (βίντεο)

Κίνα: Δεκάδες οι αγνοούμενοι από την κατολίσθηση (βίντεο)
Συγκλονιστικές εικόνες από την Κίνα και την επιχείρηση διάσωσης REUTERS / CHINA STRINGER NETWORK

Τουλάχιστον 85 άτομα εξακολουθούσαν να αγνοούνται στην Κίνα μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας (22/12), ως αποτέλεσμα της καταστροφικής κατολίσθησης από λάσπη και απόβλητα, που προκλήθηκε 24 ώρες νωρίτερα σε μια αναπτυσσόμενη πόλη και η οποία καταπλάκωσε 33 κτήρια.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει έδρα στην πόλη Σενζέν, στη νότια Κίνα, ανέφερε ότι η χωματερή θα έπρεπε να είχε κλείσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο οι εργαζόμενοι στην περιοχή αποκάλυψαν ότι όγκοι λάσπης και αποβλήτων συνεχίζονταν να τοποθετούνται εκεί.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, διέταξε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες που σημειώθηκε η κατολίσθηση.

Όγκοι λάσπης καταπλάκωσαν πολυώροφα κτήρια στο βιομηχανικό πάρκο Χενγκταϊγιού στη συνοικία Γκουανγκμίνγκ, ισοπεδώνοντάς τα σε διάστημα δευτερολέπτων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, Νέα Κίνα, ο αντιδήμαρχος του Σενζέν, Λιου Τσινγκσένγκ δήλωσε ότι η κατολίσθηση κάλυψε μια περιοχή άνω των 380.000 τετραγωνικών μέτρων και το ύψος της λάσπης έφθασε σε ορισμένα σημεία τα 10 μέτρα!

Στις εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός από τη Σενζέν διακρίνονται κατεστραμμένα κτίρια να ξεπροβάλλουν από όγκους λάσπης.

Ένα αθλητικό κέντρο μετατράπηκε σε καταφύγιο όπου μέλη των υπηρεσιών διάσωσης μοιράζουν τρόφιμα, νερό και μπαταρίες κινητών τηλεφώνων.

Πριν από ένα χρόνο, μια κυβερνητική εφημερίδα προειδοποίησε ότι το Σενζέν δεν θα έχει πλέον χώρο για απόβλητα λόγω της κατασκευαστικής φρενίτιδας. Εκτός των νέων κτιρίων που χτίστηκαν, κατασκευάζεται επίσης ένα δίκτυο υπογείου σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι χώματος να καταλήγουν στις χωματερές.

«Η Σενζέν διαθέτει 12 χωματερές και μπορούν να αντέξουν έως τον επόμενο χρόνο» είχε γράψει τον περασμένο Οκτώβριο η εφημερίδα Shenzhen Evening Post.

Έρευνες για επιζώντες με τη βοήθεια ειδικών σκύλων

Περίπου 3.000 άνδρες των ομάδων διάσωσης επιχειρούν στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, με τη βοήθεια ειδικών σκύλων και μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε τον αριθμό των αγνοουμένων σε 85 από 91.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ