Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt Am Sonntag ότι είναι ανοιχτός για μια καθυστέρηση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αν το Λονδίνο παρουσιάσει μια σωστή στρατηγική και ένα σχέδιο, τότε θα ήταν πιθανή η αναβολή της ημερομηνίας εξόδου κατά ένα-δυό μήνες», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Κυριακή. Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

«Ένα σκληρό, άτακτο Brexit θα μας έβλαπτε όλους. Αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό».

Παράλληλα, μια δημοσκόπηση που διέρρευσε στην εφημερίδα Guardian και διενεργήθηκε από μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, υπέρμαχο της παραμονής στην ΕΕ, την Best for Britain, δείχνει ότι οι βρετανοί ψηφοφόροι θα ήταν λιγότερο πιθανό να στηρίξουν τους Εργατικούς αν το κόμμα αποφάσιζε να σταματήσει την διαδικασία του Brexit.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσει τους Εργατικούς, ένας παρεμφερής αριθμός με εκείνον που απάντησε ότι δεν θα του έκανε διαφορά. Το 25% απάντησε ότι πιθανότερα να ψήφιζε τους Εργατικούς (αν το κόμμα σταματούσε την διαδικασία της εξόδου), ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν ότι ακόμη δεν είναι σίγουροι.

Η ομάδα αυτή, η οποία διενήργησε την δημοσκόπηση και ασκεί πιέσεις για την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ΕΕ, παρήγγειλε την διεξαγωγή της μη δημοσιοποιημένης ακόμη επισήμως δημοσκόπησης λίγο πριν από την καταψήφιση στο κοινοβούλιο της συμφωνίας για Brexit της πρωθυπουργού.

Την δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Populus ανάμεσα σε 2.000 ερωτηθέντες με το ερώτημα αν θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν τους Εργατικούς αν «το κόμμα δεσμευόταν να σταματήσει το Brexit».

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ακόμη ότι το κόμμα θα έχανε περίπου τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων του με εκείνον που θα κέρδιζε από τις τάξεις των Συντηρητικών.

Μόλις το 9% των ψηφοφόρων των Τόρις θα ψήφιζαν Εργατικούς υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά το 11% των σημερινών ψηφοφόρων των Εργατικών απάντησαν ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν το κόμμα τους.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Best for Britain δήλωσε ότι η δημοσκόπηση δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Εργατικών δεν θα εγκατέλειπε το κόμμα αν αυτό δεσμευόταν να σταματήσει το Brexit.

Διαβάστε επίσης