ΚΟΣΜΟΣ

Τεστ DNA διαψεύδει οριστικά τη θεωρία συνωμοσίας για τον Ναζί εγκληματία Ρούντολφ Ες

Τεστ DNA διαψεύδει οριστικά τη θεωρία συνωμοσίας για τον Ναζί εγκληματία Ρούντολφ Ες
EPA (Φωτογραφεία Αρχείου)

Σύμφωνα με εξετάσεις DNA που διεξήγαγαν Αυστριακοί επιστήμονες, ο άνδρας ο οποίος δικάστηκε στη Νυρεμβέργη, καταδικάστηκε σε ισόβια και βρέθηκε απαγχονισμένος το 1987 σε ηλικία 93 ετών, στις φυλακές Σπαντάου, ήταν όντως ο Ρούντολφ Ες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, εντόπισαν έναν μακρινό συγγενή του Ρούντολφ Ες και πήραν γενετικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια συνέκριναν με δείγμα από τον περίφημο «κρατούμενο νούμερο 7 των φυλακών Σπαντάου».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ταύτιση 100%, βάζοντας έτσι ένα οριστικό τέλος στα σενάρια ήθελαν τον Ρούντολφ Ες, τον υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχο στην ιεραρχία του Ναζιστικού Κόμματος, να απέφυγε τις φυλακές Σπαντάου στο Βερολίνο, τοποθετώντας στη θέση του κάποιον σωσία.

Ο Ες ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Χίτλερ, αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το 1933 διορίστηκε υπαρχηγός του κόμματος από τον Χίτλερ, θέση που διατήρησε μέχρι το 1941.

Το 1941 πέταξε στη Σκωτία, σε μία προσπάθεια να πείσει το Λονδίνο να συμμαχήσει με το Βερολίνο, όμως το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας ερμήνευσε την πτήση του Ες δημοσίως ως προδοσία.

Στις δίκες της Νυρεμβέργης το 1946, ο Ες αθωώθηκε για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, ωστόσο καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ειρήνης και φυλακίστηκε ισοβίως.

Πέρασε τα επόμενα 40 χρόνια στη φυλακή Σπαντάου στο Βερολίνο, πριν βρεθεί απαγχονισμένος, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ