ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Άρχισαν ξανά οι έρευνες για τους 300 αγνοουμένους από την κατάρρευση του φράγματος

Βραζιλία: Άρχισαν ξανά οι έρευνες για τους 300 αγνοουμένους από την κατάρρευση του φράγματος
REUTERS/Adriano Machado

Άρχισαν και πάλι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από την κατάρρευση του φράγματος στην Βραζιλία. Ο προσωρινός απολογισμός της τραγωδίας κάνει λόγο για 58 νεκρούς και 305 αγνοουμένους. Οι έρευνες άρχισαν μετά τον νέο συναγερμό, που σήμανε για ακόμη ένα φράγμα στην περιοχή

Ως τώρα υπάρχουν «58 νεκροί ενώ 305 άτομα αγνοούνται», αριθμός που «αυξήθηκε επειδή προστέθηκαν οικογένειες που δεν βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο», διευκρίνισε στον Τύπο ο αντισυνταγματάρχης Φλάβιο Γκοτζίνιο, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Ο αριθμός των νεκρών «αναμφίβολα πρόκειται να αυξηθεί», προειδοποίησε. Εντοπίστηκε ένα λεωφορείο με ακόμη απροσδιόριστο αριθμό πτωμάτων στο εσωτερικό του, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο αμέσως προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 37 νεκρούς και 287 αγνοούμενους.

Την Κυριακή, πολλοί κάτοικοι της περιοχής, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το τραύμα της καταστροφής της Παρασκευής, όταν κατέρρευσε το φράγμα στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου της εταιρείας Vale, ξύπνησαν πανικόβλητοι διότι ηχούσαν σειρήνες που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο θραύσης άλλου ενός φράγματος. Ο συναγερμός ήρθη κατόπιν.

«Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος θραύσης» του φράγματος, διαβεβαίωσε ο αντισυνταγματάρχης Γκοτζίνιου και πρόσθεσε πως «οι έρευνες έχουν πλέον ξαναρχίσει, με ελικόπτερα, στο έδαφος και με τη βοήθεια (ειδικά εκπαιδευμένων) σκύλων».

«Όσο δεν έχουμε ακόμη ανασύρει το τελευταίο πτώμα, έχουμε ελπίδες να βρούμε επιζήσαντες, παρότι γνωρίζουμε πως, όσο περνά ο χρόνος, αυτό θα γίνεται ολοένα πιο δύσκολο», επισήμανε εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος της Πολιτείας.

Λαμβάνονται μέτρα κατά της εταιρείας

Παράλληλα, η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη παρήγγειλε να δεσμευθούν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς της Βάλε, της εταιρείας-κολοσσού της μεταλλευτικής βιομηχανίας, για να δοθούν αποζημιώσεις για τις απώλειες ζωών, τις οικονομικές ζημίες και την περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας της κατάρρευσης του φράγματος στην Μπρουματζίνιου, πόλη που απέχει περίπου 60 χλμ. από την Μπέλου Οριζόντσι, την πρωτεύουσα της Μίνας Ζεράις.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η Βάλε ανέφερε ότι ενεργοποίησε τις σειρήνες του συναγερμού διότι «εντόπισε αύξηση του επιπέδου του νερού στο φράγμα έξι», στο ίδιο μεταλλείο.

Περί τις 05:30 το πρωί, από τα μεγάφωνα ακουγόταν η προειδοποίηση: «Προσοχή, γενική εκκένωση της περιοχής, προσπαθήστε να φθάσετε σε περιοχές της πόλης με μεγαλύτερο υψόμετρο. Κατεπείγουσα εκκένωση!».

Πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους όσο πιο γρήγορα γινόταν. «Όσοι δεν είχαν αυτοκίνητο έφευγαν με τα πόδια, με σάκους στις πλάτες, κουβαλώντας ό,τι μπορούσαν. Υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι», αφηγήθηκε ένας κάτοικος.

Οι περίπου 3.000 πολίτες που απομακρύνθηκαν έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί.

Είναι ακόμη άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στη θραύση και την κατάρρευση του φράγματος το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα ένας γιγαντιαίος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της Μπρουματζίνιο, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

2019 01 27T181007Z 1782515699 RC1AA3F9F580 RTRMADP 3 VALE SA DISASTER

Πηγή: Maxar company/Handout via REUTERS

«Αν δεν είχαμε φύγει αμέσως, θα ήμασταν νεκροί»

Μια κάτοικος που έχασε όλα της τα υπάρχοντα στην τραγωδία αφηγήθηκε πως «όταν έσπασε το φράγμα, τρέξαμε προς πιο ψηλό σημείο» και «είδαμε το σπίτι μας να το καταπίνει η λάσπη» μέσα σε ελάχιστο χρόνο. «Αν δεν είχαμε φύγει αμέσως, θα ήμασταν νεκροί», τόνισε η Λοριάν Ολιβέρα ντα Σόουζα και πρόσθεσε πως «γονάτισα, έκλαψα κι ευχαρίστησα τον Θεό διότι η οικογένειά μου έζησε», με το βλέμμα στο αυτοκίνητό της, θαμμένο το μισό στη λάσπη, απέναντι από το σπίτι της.

Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις είχε ήδη βυθιστεί στο πένθος τον Νοέμβριο του 2015, όταν η θραύση άλλου ενός φράγματος, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι, συνιδιοκτησίας της Βάλε και της αγγλοαυστραλιανής BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε μια περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία.

«Η Βάλε είναι ανεύθυνη και ανίκανη. Θα νόμιζε κανείς ότι θα είχε πάρει το μάθημά της από τη Μαριάνα, κι όμως τρία χρόνια μετά, η πόλη μας θρηνεί θύματα», εξανέστη ο δήμαρχος της Μπρουματζίνιο.

Στην περιοχή ο Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που επιθεώρησε την περιοχή από αέρος το Σάββατο, ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω Twitter ότι μια αποστολή του ισραηλινού στρατού επρόκειτο να καταφθάσει για να συνδράμει τις τοπικές Αρχές.

Η ισραηλινή ομάδα, με 130 άνδρες και 16 τόνους υλικού, έφθασε την Κυριακή στο Μπέλο Οριζόντι και αναμένεται να συμμετάσχει από σήμερα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος εξήγησε ότι οι άνδρες του ισραηλινού στρατού έφεραν μαζί τους συσκευές εφοδιασμένες με σόναρ, που επιτρέπουν να εντοπίζονται πτώματα σε μεγάλο βάθος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ