«Πόλεμος» συμμοριών στο Μεξικό με νεκρούς και τραυματίες
Φωτογραφία Αρχείου - Πηγή: REUTERS/Mohammed Salem

Δέκα άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της μάχης που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο συμμορίες στην Πολιτεία Γκερέρο του Μεξικό.

Στη συγκεκριμένα πολιτεία μαίνεται η βία των συμμοριών, οι οποίες επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε ο Ρομπέρτο Άλβαρες, εκπρόσωπος των πολιτειακών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Μέλη δύο ομάδων ενόπλων πολιτών, που αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτοφύλακες, αναμετρήθηκαν την Κυριακή με πυροβόλα όπλα (...) στην Τσιλάπα. Ο απολογισμός είναι δέκα νεκροί και δύο τραυματίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του.

Στον τόπο της σφαγής εντοπίστηκαν πολλά όπλα, πέρα από τα δέκα πτώματα μέσα σε δύο αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές από τα πυρά, κατά την ανακοίνωση.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Πολιτείας, πρόσθεσε ο Άλβαρες.

Δεν έγινε σαφές για ποιο λόγο ενεπλάκησαν σε σύγκρουση οι δύο ομάδες «αυτοάμυνας» αυτές.

Η Πολιτεία Γκερέρο, μέρος του νευρικού συστήματος πολλών οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος, είναι ανάμεσα σε αυτές που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα λόγω της συνεχιζόμενης βίας στο Μεξικό.

Οι συμμορίες, αρκετές από τις οποίες αποδεκατίστηκαν ή κατακερματίστηκαν τα τελευταία χρόνια, επιδιώκουν να ανασυνταχθούν και να αποκτήσουν τον έλεγχο παλιών και νέων οδών της διακίνησης.

Αντιμέτωποι με το κύμα της βίας των συμμοριών, πολλοί κάτοικοι έχουν δημιουργήσει πολιτοφυλακές αυτοάμυνας.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, η βία που συνδέεται με τα καρτέλ των ναρκωτικών έχει στοιχίσει τη ζωή από σε πάνω από 200.000 ανθρώπους στο Μεξικό από το 2006, όταν η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυξε τον αμφιλεγόμενο «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!