ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυτή είναι η ημερομηνία της ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Brexit

Βρετανία: Αυτή είναι η ημερομηνία της ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Brexit
UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via Reuters

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα σε βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ότι σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit στις 13 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Η Συμφωνία Αποχώρησης που παρουσίασε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στις αρχές του μήνα. Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να λάβει ορισμένες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να την στηρίξουν στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του κόμματός της που τάσσονται υπέρ του Brexit αλλά και το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση.

Τελεσίγραφο Βρυξελλών σε Μέι: Αποφασίστε τι θέλετε

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Βρετανία να πάρει την ευθύνη και να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία εξόδου δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση.

Με λιγότερες από εννέα εβδομάδες έως την 29η Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το πώς ή το πότε θα πραγματοποιηθεί η έξοδος δεν είναι ακόμη γνωστό.

Στις αυριανές ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο σε μια σειρά τροπολογιών για να εκφράσουν τις θέσεις τους για το Brexit, Συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος της Μέι, πιέζουν την πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ την κατάργηση της ρύθμισης του backstop (δίκτυ ασφαλείας) στην συνθήκη της εξόδου, που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, και την αντικατάσταση της ρύθμισης με άλλο μέτρο.

«Είναι μια πραγματική πρόκληση να δει κανείς πως μπορείς να χτίσεις μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας από την πολυμορφία της αντιπολίτευσης σε αυτήν», είπε η Σαμπίνα Βαγιάντ, η "υπαρχηγός" του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ομάδα προβληματισμού European Policy Centre, η Βαγιάντ, με επικριτικό τόνο για τη στρατηγική της Μέι, σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη «ευθύνης» στην Βρετανία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από Βρυξέλλες και Λονδίνο τον Νοέμβριο και πως υπάρχει μια ελλιπής διαφάνεια στις κινήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης», διεμήνυσε η Βαγιάντ, επαναδιατυπώνοντας τη στάση Βρυξελλών.

Εντούτοις, η Ευρωπαία αξιωματούχος, απηχώντας τις δηλώσεις του Μπαρνιέ, τόνισε ότι η Βρετανία μπορεί να λύσει κάποια από τα προβλήματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop, αλλάζοντας κάποιες από τις αξιώσεις της για τις εμπορικές σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.

Αναφερόμενη σε μια τροπολογία στη συμφωνία που πρότεινε ο Συντηρητικός βουλευτές Γκράχαμ Μπράντι, που επιθυμεί «εναλλακτικές ρυθμίσεις», η Βαγιάντ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης ήδη περιέχει αυτή την πιθανότητα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές ρυθμίσεις» για τα ιρλανδικά σύνορα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με την τροπολογία Μπράντι είναι πως δεν λέει ποιες είναι αυτές».

«Το backstop δεν είναι ένα προαπαιτούμενο για την μελλοντική σχέση», τόνισε. «Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις».

Θετική η Μέι στην τροπολογία Μπράντι για την αντικατάσταση του backstop

Θετική απέναντι στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Τόρις, Γκράχαμ Μπράντι, εμφανίστηκε πάντως η Bρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τους Συντηρητικούς βουλευτές της σε αίθουσα της Βουλής, φέρεται να τους προέτρεψε να υποστηρίξουν την τροπολογία που έχει καταθέσει, ο Γκ. Μπράντι, στην οποία προβλέπεται χρονικός περιορισμός ή αντικατάσταση του backstop με εναλλακτική ρύθμιση. Σύμφωνα με μέλη του κόμματός της, με τον τρόπο αυτό η βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι το backstop δεν είναι επιθυμητό από το κοινοβούλιο ως κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου με την ΕΕ.

Επίσης, οι συντηρητικοί βουλευτές, 'Αντριου Μόρισον και Τζον Μπάρον, που επίσης έχουν καταθέσει τροπολογίες κατά του backstop, επιβεβαίωσαν ότι θα αποσύρουν τις δικές τους προτάσεις, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να επιλεγεί προς συζήτηση η πρόταση του Γκ. Μπράντι, από τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου.

Αν και η συγκεκριμένη τροπολογία έχει την υποστήριξη μέρους των Τόρις, δεν είναι αποδεκτή από τους περισσότερο σκληροπυρηνικούς του Brexit. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση της Τ.Μέι με τους βουλευτές του κόμματός της, η ομάδα ERG (European Research Group) με επικεφαλής τον Τζέικομπ Ρις Μογκ, πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση, στην οποία έγινε γνωστό ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να την στηρίξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ