Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι αλ Χαμντάλα δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτηση του ίδιου αλλά και της κυβέρνησης στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους ισλαμιστές ηγέτες της Χαμάς, στη Γάζα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της έως ότου δημιουργηθεί νέα, αναφέρεται στην επίσημη δήλωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. 

«Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του καλωσορίζουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ για τη σύσταση νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ σε δήλωση. 

«Ο Πρωθυπουργός Ράμι Χάμνταλα έχει θέσει την κυβέρνησή του στη διάθεση του προέδρου» , πρόσθεσε, υπονοώντας τις επικείμενες παραιτήσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχει για την ώρα κάποιο σχόλιο από τον Αμπάς, όμως η παράταξή του, η Φάταχ, σε συνάντηση της οποίας προήδρευσε πριν από δύο ημέρες, πρότεινε την αντικατάσταση της κυβέρνησης.

Αξιωματούχος της Χαμάς καταδίκασε την κίνηση ως μια προσπάθεια περιθωριοποίησης και αποκλεισμού της οργάνωσης από την παλαιστινιακή πολιτική.

Ο Χαμντάλα, ένας όχι ιδιαίτερα γνωστός ακαδημαϊκός, ηγήθηκε της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε το 2014 και των προσπαθειών συμφιλίωσης της Φάταχ, που έχει την έδρα της στη Δυτική 'Οχθη, με τη Χαμάς η οποία κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Οι δύο οργανώσεις υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης πριν από δύο χρόνια η οποία δρομολόγησε ένα σχέδιο της Παλαιστινιακής Αρχής του Αμπάς για την ανάληψη εκ νέου της διοίκησης στη Γάζα και του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων του παραθαλάσσιου θύλακα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι διαμάχες για τον διαμοιρασμό της εξουσίας και οι διαφωνίες για την πολιτική απέναντι στο Ισραήλ εμπόδισαν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης