ΚΟΣΜΟΣ

Γκουαϊδό: Στόχος η ειρηνική μετάβαση εξουσίας και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών

Γκουαϊδό: Στόχος η ειρηνική μετάβαση εξουσίας και η διενέργεια ελεύθερων εκλογών
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Το κίνημα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μπορεί να επιτύχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας μακριά από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και τελικά (να επιτύχει) ελεύθερες εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN της Ισπανίας ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια ειρηνική μετάβαση-μια μετάβαση και τελικά ελεύθερες εκλογές», είπε ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας στη συνέντευξή του που μεταφράστηκε στα αγγλικά από τα ισπανικά.

Ο ίδιος είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρκετές φορές και όταν ρωτήθηκε για πιθανή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, απάντησε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

«Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει η δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα ξεκινήσει έναν "ψεύτικο διάλογο" με ένα καθεστώς που φυλακίζει και βασανίζει πολιτικούς αντιπάλους, εννοώντας τον Μαδούρο.

Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

Δεκάδες νεκροί από τις σφοδρές συγκρούσεις

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 40 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρόσφατα επεισόδια βίας στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους και 26 που έπεσαν νεκροί από τα πυρά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, πέντε που σκοτώθηκαν σε εφόδους σε σπίτια και 11 στη διάρκεια επεισοδίων λεηλασίας, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο ίδιος είπε ότι περισσότεροι από 850 άνθρωποι συνελήφθησαν στο διάστημα 21 και 26 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους 77 παιδιά-- κάποια ακόμη και 12 ετών. Στις 23 Ιανουαρίου συνελήφθησαν 696 άνθρωποι σε όλη την χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων σε μια μόνο ημέρα που καταγράφεται στη χώρα την τελευταία 20ετία.

Ο εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση για την εξουσία του μετά την απόφαση του Χουάν Γκουαϊδό.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν από βία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ