ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Δίχως τέλος η τραγωδία - Στους 134 οι νεκροί από την κατάρρευση του φράγματος

Βραζιλία: Δίχως τέλος η τραγωδία - Στους 134 οι νεκροί από την κατάρρευση του φράγματος
REUTERS/Adriano Machado

Ο απολογισμός από την κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην Μπρουμαντζίνιου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, αυξήθηκε από τους 121 στους 134 νεκρούς και σχεδόν 200 αγνοούμενους, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές.

Κατά την ενδέκατη μέρα των ερευνών, οι πυροσβέστες του κρατιδίου Μίνας Ζεράις διευκρίνισαν ότι 199 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι κι ότι οι 120 από τις 134 σορούς που βρέθηκαν, έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι έρευνες διακόπηκαν για αρκετές ώρες χθες και σήμερα εξαιτίας των καταιγίδων, που πλήττουν την περιοχή, όμως τα ελικόπτερα ξεκίνησαν εκ νέου τις πτήσεις πάνω από την πληγείσα ζώνη σήμερα το μεσημέρι.

Ένας εκπρόσωπος τύπου των πυροσβεστικών δυνάμεων παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι ορισμένες σοροί δεν θα εντοπιστούν ποτέ κάτω από τη λάσπη.

«Από κάποια στιγμή, λόγω της αποσύνθεσης των πτωμάτων, θα είναι αδύνατο να βρούμε τις σορούς. Όμως, έως αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν χρειαστεί να παραμείνουμε τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες, οι πυροσβέστες θα επιχειρούν στην περιοχή αδιάκοπα» εξήγησε.

Οι Αρχές της Βραζιλίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ρεάλ (σχεδόν 66,5 εκατομμύρια δολάρια, 58 εκατ. ευρώ) στο μεταλλευτικό κολοσσό Vale, υπεύθυνο για το φράγμα.

Δικαστής διέταξε το πάγωμα ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ρεάλ (περίπου 250 εκ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα.

Σημειώνεται ότι η Πολιτεία Μίνας Ζεράις δεν έχει ακόμα ανακάμψει από ένα προηγούμενο, παρόμοιο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι. Από τη θραύση του φράγματος τελμάτων που ανήκε στην κοινοπραξία της Vale και της BHP Group Ltd προκλήθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Φάμπιο Σβάρτσμαν υποστήριξε ότι το φράγμα είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε «σταθερό». Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, μηχανικός ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, Ντίκραν Μπερμπέριαν χαρακτήρισε ως «προαναγγελθείσα τραγωδία» την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ