ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είμαι ανόητη»: Ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει ότι η Μέρκελ ήταν έτοιμη να επιτρέψει το Grexit

«Δεν είμαι ανόητη»: Ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει ότι η Μέρκελ ήταν έτοιμη να επιτρέψει το Grexit
EUROKINISSI

Νέες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της κρίσιμης συνόδου κορυφής για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 αλλά και όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών πίσω από κλειστές κάνει το BBC, σε ντοκιμαντέρ για τα 10 χρόνια κρίσης στην Ευρώπη.

Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποκαλύπτει στο εν λόγω ντοκιμαντέρ την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αφήσει την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης, απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχτεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι.

Ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιγράφει πως ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της Συνόδου Κορυφής στράφηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως αποδείχτηκαν «ψεύτες» ενώπιον του ελληνικού λαού με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

Στις 4:30 τα ξημερώματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συναίνεσε, όπως αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ:

«Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχτεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδυόταν στο μέλλον της Ελλάδας».

Η διήγηση συνεχίζεται διά στόματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Η Μέρκελ είπε “αποκλείεται”. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να το αποπληρώσετε».

Στη συνέχεια του ντοκιμαντέρ, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι περιγράφει πώς τα ξημερώματα τον ξύπνησε στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ όπου είχε αποκοιμηθεί ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα.

«Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. ‘Ματέο’, μου λέει, ‘είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα (Μέρκελ) διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας» αποκαλύπτει ο ίδιος.

Τη «σκυτάλη» της διήγησης παίρνει για ακόμη μια φορά ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε πως η κ. Μέρκελ είπε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές «που δεν μπορούν να σπάσουν». «Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι» φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός αποκαλύπτει πως στη συνέχεια βρήκε την καγκελάριο και της είπε «αρκετά». «Δεν είμαι ανόητη» απάντησε εκείνη, με τον κ. Ρέντσι να λέει στη συνέχεια:

«Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο κ. Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ