ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Τσάπο: Μεταφέρεται σε φυλακή από την οποία δεν έχει δραπετεύσει ποτέ κανείς

Ελ Τσάπο: Μεταφέρεται σε φυλακή από την οποία δεν έχει δραπετεύσει ποτέ κανείς
ASSOCIATED PRESS/Eduardo Verdugo

Σε φυλακή από την οποία δεν έχει δραπετεύσει ποτέ κανείς θα μεταφερθεί ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, αφού κρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες σε βάρος του.

Συγκεκριμένα, θα οδηγηθεί στη φυλακή ADX Supermax Florence, η οποία βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή, σε απόσταση 185χλμ. από την πόλη του Ντένβερ, ενώ πολλοί την αποκαλούν «Alcatraz of the Rockies».

Στη φυλακή αυτή ήδη κρατούνται μερικοί από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες των ΗΠΑ, όπως ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο Τεντ Καζίνσκι (Unabomber όπως έχει ονομαστεί από το FBI) καθώς και ένας εκ των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, Ζακαρίας Μουσάουι.

Από το 1994 που άρχισε να λειτουργεί η φυλακή, δεν έχει δραπετεύσει κανείς. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για το ιδανικό περιβάλλον για τον Ελ Τσάπο, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποδράσει δύο φορές από φυλακές του Μεξικό. Την πρώτη μέσα σε καλάθι για άπλυτα και τη δεύτερη μέσω ενός τούνελ με μοτοσυκλέτα!

Το σωφρονιστικό κατάστημα περιβάλλεται από φράχτη τεσσάρων μέτρων, ο οποίος διαθέτει αισθητήρες λέιζερ και πίεσης. Για τη φύλαξή του είναι υπεύθυνοι ένοπλοι φύλακες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ υπάρχουν και 12 πύργοι με ελεύθερους σκοπευτές.

Δείτε στη gallery τη φημισμένη φυλακή

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικώνκρίθηκε ένοχος από αμερικανικό δικαστήριο για όλες τις κατηγορίες σε βάρος του, έπειτα από μια δίκη διάρκειας τριών μηνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκε η βία και η διαφθορά των καρτέλ.

Διαβάστε επίσης:
Μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στις ΗΠΑ: 700 θύματα κακοποιήθηκαν από 400 ιερείς
Καλόγρια σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να παραδοθεί στις... απολαύσεις της σάρκας
Βίντεο: Κατέρρευσε σκάλα επιβίβασης αεροπλάνου και οι επιβάτες βρέθηκαν στο κενό

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν έκριναν πως ο κατηγορούμενος είναι ένοχος και στις 10 κατηγορίες σε βάρος του.

Ο 61χρονος Γκουσμάν, εμβληματική προσωπικότητα των μεξικανικών καρτέλ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017. Ο ίδιος δεν απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Ελ Τσάπο άκουσε καθισμένος και χωρίς να επιδεικνύει κανένα συναίσθημα την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Αφού οι ένορκοι αποχώρησαν από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του έβαλαν τα χέρια τους ο ένας στο στήθος του άλλου κι έκαναν το σήμα του «OΚ» ανασηκώνοντας τους αντίχειρές τους.

Η δίκη του, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν περισσότεροι από 50 μάρτυρες, προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρωτόγνωρης ματιάς στους κόλπους του Καρτέλ Σιναλόα, που πήρε το όνομά του από την πολιτεία στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου γεννήθηκε ο Γκουζμάν, σε ένα φτωχό ορεινό χωριό.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών,εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ