Κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε το σπέρμα του για να γονιμοποιεί τα ωάρια των πελατισσών του και εικάζεται ότι είναι πατέρας 200 παιδιών: ο λόγος για τον Ολλανδό γιατρό Jan Karbaat που διατηρούσε κέντρο γονιμότητας στο Ρότερνταμ.

Επί σειρά ετών, ο Karbaat, που πέθανε το 2017 σε ηλικία 89 ετών, αρνείτο πεισματικά να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας για να αποδειχτεί εάν όντως είχε εξαπατήσει τους πελάτες του. Τώρα, όμως, δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει σε μια ομάδα 22 ατόμων, που πιστεύουν ότι είναι παιδιά του Karbaat, να υποβληθεί σε τεστ DNA για να μάθει την αλήθεια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τις μεθόδους του γιατρού ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι πρέπει να διερευνηθούν πλήρως τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως.

Οι ίδιοι ενάγοντες είχαν προσπαθήσει και το 2017 να λάβουν δείγμα του DNA του Karbaat, ωστόσο τότε ο δικαστής είχε κρίνει ότι θα πρέπει να διαφυλαχτούν τα προσωπικά δεδομένα του γιατρού που μόλις είχε φύγει από τη ζωή.

Διαβάστε επίσης: 
«Ποιος θα με θυμάται εμένα;»: Άνδρας με 200 παιδιά διηγείται την ιστορία της ζωής του
Βουνά μεγαλύτερα από το Έβερεστ σε βάθος 660 χιλιομέτρων κάτω από τα πόδια μας
Οι αριθμοί του «έρωτα»: Πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 

Ωστόσο, είχε διατάξει να κρατηθεί το DNA του σε μια σφραγισμένη θυρίδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Το γενετικό υλικό του γιου του Karbaat αποδείχτηκε ότι έχει βιολογική σχέση με 47 ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά από τεχνητή γονιμοποίηση, όπως μεταδίδει το CNNi.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο παραδέχτηκε ότι οι ενάγοντες έχουν κοινά χαρακτηριστικά εξωτερικής εμφάνισης –κάτι που πιθανώς να σημαίνει πως έχουν κάποια συγγένεια.

Ο Karbaat εργάστηκε για δεκαετίες αλλά η κλινική του έκλεισε το 2009 όταν κατηγορήθηκε για παρατυπίες αλλά και παραποίηση δεδομένων.

 

Διαβάστε επίσης